USA ametnikud püüavad Venezuelat mõjutades Venemaad isoleerida (2)

Copy
Venezuela president Nicolás Maduro.
Venezuela president Nicolás Maduro. Foto: EPA/Scanpix

Kõrged USA ametiisikud sõitsid eile Venezuelasse, et kohtuda president Nicolás Maduro valitsusega ja püüda Ukrainat ründavat Venemaad isoleerida, kirjutas ajaleht New York Times.

Vene vägede sissetung Ukrainasse on sundinud Ühendriike pöörama suuremat tähelepanu president Vladimir Putini liitlastele Ladina-Ameerikas, ütles leht nimetuks jäänud allikatele viidates.

President Joe Bideni ega Maduro valitsuse kõneisikud ei ole vastanud AFP palvele väidet kommenteerida.

USA katkestas diplomaatilised suhted Venezuelaga, kui Maduro 2018. aastal üldlevinud hinnangul pettuse teel presidendiks tagasi valiti.

Tookord tunnustas Washington opositsioonijuhti Juan Guaidód, kes kuulutas end parlamendi esimehena 2019. aastal presidendi kohusetäitjaks. Guaidód tunnustas veel 50 riiki.

USA kehtestas Venezuelale rea sanktsioone, üritades sundida sel moel Maduro võimult tõugata.

Üks 2019. aasta aprillis kehtestatud sanktsioon ei luba Venezuelal kaubelda oma toornaftaga, mis moodustab 96 protsenti riigi tuludest, Ühendriikide turul.

Timesi andmetel on USA välisministeeriumi ja Valge Maja kõrgete ametnike visiit Caracasesse seotud Washingotoni sooviga asendada osa praegu Venemaalt ostetavast naftast Venezuela naftaga, mille ostmine 2019. aastal peatati.

Valge Maja vihjas reedel, et otsib võimalusi vähendada Vene nafta importi USA tarbijaid kahjustamata.

Veebruaris andsid Ühendriigid mõista, et on valmis Venezuelale kehtestatud sanktsioonid üle vaatama, kui Maduro valitsuse ja opositsiooni kõnelused, mis algasid augustis, kuid katkesid oktoobris, edasi lähevad.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles