UKRAINA SÕDA Igor Taro 12. sõjapäevast: kolmandik Vene vägedest on võitlusvõimetud, kuid ülejäänud suudavad teha palju kurja (1)

Igor Taro
Copy
Kiiev peab vastu ka kaheteistkümnendal sõjapäeval.
Kiiev peab vastu ka kaheteistkümnendal sõjapäeval. Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja/Scanpix Baltics

Putin on oma sõjas Ukraina vastu rakendanud kõik kuude viisi piiri äärde kogutud reservid ning võimalik, et suurusjärgus kolmandik rünnakus kasutatud üksustest on praeguseks kaotanud võitlusvõime, kirjutab Igor To Ukraina päevikus, mida ta peab oma Facebooki lehel

Järelejäänud kaks kolmandikku võivad paraku teha veel palju kurja.

Venemaa delegatsiooni suhtumine läbirääkimiste kolmanda vooru järel andis mõista, et nad on valmis oma tahte läbisurumiseks ukrainlaste kannatusi veelgi suurendama.

Vene kallaletungijate kaotuste statistika Ukraina peastaabi andmetel on järgnev - üle 11 000 ründaja, 290 tanki, 999 muud soomusmasinat, 117 kahurit, 50 raketiheitjat, 23 õhutõrjesüsteemi, 46 lennukit ja 68 helikopterit. Kõige suurem hüpe on helikopterite real ja sellest kohe pikemalt.

Hommik Mõkolajivi linnas algas vene armee raketilöögiga. Mingil põhjusel ööbisid linna kaitsvad üksused sõjaväeosa kasarmus, kus raketitabamuses sai surma 16 ja haavata 19 inimest. Arusaamatu hooletus, kui arvestada seda, kuidas Venemaa on kogu aeg kõnelnud sellest, et ründab eelkõige sõjaväelist infrastruktuuri. Muidugi langes neid rakette ka mujale linna.

Võimalik, et venelased soovisid kätte maksta öise rünnaku eest Tšernobajevka lennuväljale Hersoni lähistel. Seal oli tegu jällegi kummalise okupantide hooletusega, kes parkisid lennuväljale kümneid koptereid ja muud varustust. Ligi 30 helikopterit purustati, lisaks oli päeva jooksul Mõkolajivi kõvasti räsitud linna rünnata üritanud kolme kolonni.

Lahingute käigus võideti tagasi Mõkolajivi lennuväli. Ukraina vägi sai trofeetehnikat, ratassõidukeid ja 7 D-20 haubitsat ning palju moona. Kolmandat korda langes ukraina territoriaalkaitse kätte õhutõrjekompleks Pantsir C1. Lisaks sai territoriaalkaiste kätte ka ühe uuema raketikompleksi Tor-M2, mis hävitati. 

Odessa piirkonas sai merevägi hakkama veel ühe uskumatu operatsiooniga. Ukrainlaste kaatrid meelitasid ettevalmistatud kaudtulepositsioonile Vene musta mere laevastiku patrull-laeva Vassili Bõkov ning seejärel andis rannikul oleva raketiheitjate patarei sellele tulelöögi.

Nüüd siis sai ühele Vene sõjalaevale saatuslikuks see kurikuulus Ussisaare kaitsjate ütlemine.

Odessa ajaleht Dumskaja kirjutas, et süttinud laev on uppunud. Ukrainlased kaotasid samuti kolmest operatsioonis osalenud kaatrist ühe ning osa selle meeskonnaliikmeid - kõiki ei õnnestunud päästa.

Venemaal oli Musta mere laevastikus ainult kolm sellist laeva. See on 94 meetrit pikk ja 14 meetrit lai, ettenähtud territoriaalvete patrullimiseks, piraaditõrjeks ning mahutab ühte helikopterit ja soomustatud dessantkaatrit. Relvastuse hulka võivad kuuluda ka tiibraketid Kalibr, millesuguseid on Ukraina pihta välja tulistatud kümneid. Meeskonnaliikmeid vähemalt 28.

Ukraina enda laevastikul võrreldavat tulejõudu pole ning seega oli vastase hävitamiseks ainus võimalus maismaaraketid. Nüüd siis sai ühele Vene sõjalaevale saatuslikuks see kurikuulus Ussisaare kaitsjate ütlemine.

Üks asi, millest eelmistel päevadel ei jõudnud kirjutada - venelastel ei õnnestu Krimmi kanalisse vett saada. Vene üksused hõivasid ju kohe esimesel päeval Krimmi poolsaarele suunduva kanali hüdrosõlme. Suure hurraaga teatati, et nüüd läheb Dnepri vesi Krimmi poole taas teele.

Venelased lasid sõja esimesel päeval ühe tammi õhku ning teatasid, et kohe saab kõik korda, kuid see veega varustamise süsteem on märksa keerulisem, kuna vesi ei voola Krimmi poolsaarele iseenesest. Seal peaks olema pumpade süsteemid, mis teatud distantsi järel pumpavad vett üles ja nende taastamine pole ilmselt nii lihtne, kui millegi lõhkumine. Seega ei tulnud sellest maa-alade hõivamisest praeguseks ka ühtki käegakatsutavat võitu Krimmi poolsaare jaoks.

Ukraina raketiväed andsid eduka löögi Luhanski kütusehoidla pihta, mis varustas kütusega Donbassi piirkonnas tanke ja muud sõjatehnikat.

Piiramisrõngasse sattunud Mariupolist on avaldatud fotosid, kus pole ühtegi tervet hoonet. Hoolimata piiramisest ja kõige puudusest (elekter, toit, ravimid), suutsid linna kaitsvad üksused teha pealetungivale vastasele vasturünnakuid - möödunud ööpäeva hommikul hävitati seitse vastase tanki, seitse soomusmasinat ja 40 ründajat. 

Ukraina raketiväed andsid eduka löögi Luhanski kütusehoidla pihta, mis varustas kütusega Donbassi piirkonnas tanke ja muud sõjatehnikat. Vene üksused üritavad nii Luhanski kui Donetski rindelõigul ukrainlaste kaitset murda, kuid seni pole see õnnestunud.

Harkivi all on surma saanud Kesk-Venemaa ringkonna 41. armee ülema esimene asetäitja ja staabiülem kindral-major Vitali Gerassimov. Lisaks on haavatud rida kõrgeid ohvitsere. See viitab asjaolule, et Harkivi rindel on Vene üksustel väga tõsised probleemid. 

Tšernihivi oblastis Priluki lähistel hävitasid ukrainalsed suure kütusekolonni, milles liikuvad tsisterniautod olid vist üksteise järel mutta kinni jäänud. Ei saa taas aru, kas tegu oli kokkusattumusega, et need autod mingil hetkel kõik kokku jooksid või lihtsalt hooletusega, et liiguti vähendatud vahedega. 

Tšernihivi linnas on muidugi raske olukord. Elektrit pole mitmendat päeva ning linn on sisuliselt ümber piiratud. Linnast väljumine pole ka võimalik. Seal on inimesi maha lastud.

Samuti on Sumõ oblastist tulnud viimastel päevadel pilte rüüstatud tsiviilautodest tee servas - nii et ilmselt üritasid inimesed põgeneda sõja jalust, kuid nad peatati kinni ja rööviti. Marodööritsevatest Vene sõduritest oli teateid kõikjalt, kus nad midagi okupeerivad.

Õhtul võttis õhtutõrje Kiievi kohal maha kaks venelaste lennukit, mis tõendab veelkord, et pealinna kohal on õhukaitse olemas ja toimiv. Lisaks teati, et üks lenduritest suutis alla lasta tiibraketi Kalibr, mille lendu filmiti Bila Tserkva ja Vassilkovi kandis telefonidega - ehk see lähenes pealinnale lõunast, Mustalt merelt. Tõenäoliselt sai sellega palju surmasid ära hoitud.

Kiievist loodes toimuvad jätkuvalt lahingud. Venelased pommitasid Malini asulat ja üritavad endiselt suruda Hostomeli ja Irpini suunal, et Kiievile läheneda. Võšhorodi poolt põhjast lasid ukrainlased alla ühe helikopteri, mille rusud kukkusid Kiievi veehoidlasse.

Borodjanka kandis andis Ukraina õhuvägi löögi kadõrovlaste kolonni pihta.

Ukraina peastaabi hinnangul käib seal Vene üksuste reorganiseerimine ja ettevalmistus järjekordseks pealetungiks Kiievile.

Žõtomõris ja Tšenjahovis said raketitabamusi kütusehoidlad. Tekkinud tulekahju likvideeritakse ning õnneks oli tegu tühjade mahutitega.

Mitmed USA kõrged ametnikud on väljendanud veendumust, et Ukraina võidab, kuna võitlusvaimu on piisavalt ning varustusabi saab tagatud. 

Kõik sõltub muidugi Venemaa dünaamikast ja mis toimub Vladimir Putinit mõjutada võivate inimeste peades.

Majandusanalüütikud pakuvad, et Vene majandus variseb kokku hiljemalt juuniks, mõni rahvusvahline agentuur on avaldanud arvamust, et maksevõimetus tekib juba aprillis. Loomulikult praegu nad veel praalivad, et jätavad lihtsalt kõik arved maskmata, rekvireerivad liisinglennukid ja ei tasu enam patentide kasutamise eest.

Reaalsuses on olukord paraku selline, et miljon rubla on väärt 3000 eurot, kui võtta arvesse nii kuristikku langenud kurss kui ka keskpanga kehtestatud 30-protsendine valuutamaks. Ja küsimus on muidugi ka sellest, kui pikalt ja kui suures ulatuses Euroopa venelaste sõdimist rahastab läbi energiakandjate ostmise.

Mis on Igor Taro Ukraina päevik?

Ukraina Päevik (ver. 2.0 beta) on vabatahtlik projekt, mis põhineb Ukraina ja Venemaa uudisteallikate avalikul informatsioonil ja mille põhiline lisandväärtus on kokkuvõtlik tulemuste analüüs neile, kes ei jaksa pidevalt uudisvoogu jälgida ja kogu pilti ise kokku panna. Esimene versioon ilmus regulaarselt aastatel 2014–2016.

Samu uudiseid saate ka ise lugeda ukraina väljaannetes liga.net, censor.net ja vene väljaannetes kp.ru, ria.ru jt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles