Balti parlamentide esimehed avaldasid toetust Ukraina ELi püüdlustele

Copy
Riigikogu esimees Jüri Ratas.
Riigikogu esimees Jüri Ratas. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti, Leedu ja Läti Vabariigi parlamentide esimehed tegid täna ühisavalduse Ukraina Euroopa Liidu liikmeks saamise toetuseks.

Avalduses seisab, et riigid on Ukrainaga solidaarsed ning lisaks mõistetakse kõige karmimalt hukka Venemaa provotseerimata ja põhjendamatu sissetung Ukrainasse.

«Oleme tugevalt veendunud, et tuleks kasutada kõiki võimalikke lahendusi, et aidata Ukrainal vastu pidada võitluses oma riikliku suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse kaitsmisel.»

Avaldame heameelt Ukraina ametliku taotluse üle ühineda Euroopa Liiduga (EL) kui täieõiguslik liige. Ukraina jõupingutuste toetamine teel ELi ja Ukrainale võimalikult kiiresti Euroopa Liidu kandidaatriigi staatuse andmine oleks võimas ja tõhus vastus nii Venemaa sõjalisele agressioonile kui ka Ukraina abipalvele praegusel tema jaoks raskel ajal,» kirjutati ühisavalduses.

«Mõistame hästi, et Ukraina ei võitle mitte ainult oma tuleviku eest, vaid kogu Euroopa tuleviku eest. Seega tähendaks kiire reageerimine Ukraina ELi liikmeks saamise taotlusele ka Euroopa Liidu enda elujõulisuse, turvalisuse ja stabiilsuse toetamist.»

Ühisavalduses kinnitati valmisolekut pakkuda Ukrainale laialdast toetust teel ELi täieõiguslikuks liikmesriigiks saamise suunas ja lisaks kutsuti teiste ELi liikmesriikide parlamente üles tegema sama.

«Kutsume oma riikide ja teiste ELi liikmesriikide valitsusi üles alustama praktiliste sammude astumist Ukrainale ELi liikmestaatuse andmiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles