Saksa ministeeriumid toetavad tuumaelektrijaamade sulgemist (2)

Copy
Saksamaa Grohnde tuumaelektrijaam, mis on praeguseks tegevuse lõpetanud.
Saksamaa Grohnde tuumaelektrijaam, mis on praeguseks tegevuse lõpetanud. Foto: Focke Strangmann/EPA/Scanpix

Saksamaa ei tohi allesjäänud tuumaelektrijaamade eluiga pikendada, ehkki riiki ähvardavad probleemid seoses sõltuvusega Venemaa energiast, teatasid täna kaks ministeeriumi.

Kolme viimase Saksamaa aatomielektrijaama tööea pikendamine ei ole isegi praeguse gaasikriisi tingimustes soovitatav, seisab majandus- ja keskkonnaministeeriumi raportis.

Kõik tuumajaamad tuleks praeguste plaanide kohaselt välja lülitada aasta lõpuks.

Nende töölejätmine ei aitaks lahendada energiaprobleeme aasta lõpukuudel, mil nõudlus on suurim, ning ei suurendaks elektrivarusid enne 2023. aasta sügist, öeldakse raportis.

Tuumajaamade toodangu kasv korvaks vaevalt gaasivajaduse, sest gaasi kasutatakse nii hoonete kütmiseks kui elektri tootmiseks.

Aatomielektrijaamade sulgemise edasilükkamiseks tuleb ületada administratiivseid takistusi ja nende töötamist tuleks pikendada vähemalt kolmeks kuni viieks aastaks, lisatakse raportis.

Gaas moodustab neljandiku Saksamaa energiaallikatest ja pool sellest tuleb mööda torujuhtmeid Venemaalt.

Venemaa sissetung Ukrainasse on kiirendanud samme vähendamaks sõltuvust Vene energiast ning Saksa valitsus on teatanud investeeringute suurendamisest taastuvenergiasse ning LNG terminalidesse, et importida gaasi teistest välisriikidest.

Potentsiaalne energiakriis on vallandanud spekulatsioonid, et Saksamaa võib olemasolevate tuumajaamade kasutamist pikendada.

Eelmise kantsleri Angela Merkeli valitsus langetas 2011. aastal Fukushima katastroofist ajendatuna otsuse kiirendada tuumeenergiast loobumist.

Kolme tuumaelektrijaama sulgemine määrati 2021. aasta lõppu, ülejäänud kolm tuleks välja lülitada selle aasta lõpus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles