Pärast USA delegatsiooni visiiti vabastas Venezuela kaks ameeriklast

Copy
Venezuela president Nicolás Maduro.
Venezuela president Nicolás Maduro. Foto: Miraflores Press/EPA/Scanpix

Kaks ameeriklast, sealhulgas naftafirma Citgo endine tegevjuht, vabastati teisipäeval Venezuela vanglast, kui mõni päev varem oli kõrgetasemeline Ühendriikide delegatsioon kohtunud president Nicolás Maduroga.

Citgo tegevjuht Gustavo Cárdenas on üks nn. Citgo kuuikust, keda on Venezuelas alates 2017. aastast on korruptsioonis süüdistatuna kinni peetud.

Kõigile kuuele said osaks pikaajalised vanglakaristused ja Washington on korduvalt nõudnud nende vabastamist.

Citgo on Venezuela riikliku naftafirma PDVSA USA tütarettevõte.

Teine vabastatud ameeriklane Jorge Alberto Fernández vahistati 2021. aastal Colombiaga piirnevas Táchira osariigis süüdistatuna terrorismis.

Vabaühenduste liit inimõiguste ja demokraatia eest (NGO Coalition for Human Rights and Democracy) kinnitas Fernándeze vabastamist, märkides, et ta vahistati ebaõiglaselt, saades terrorismisüüdistuse lihtsalt drooni lennutamise eest.

Valge Maja kinnitas esmaspäeval, et USA delegatsioon pidas nädalavahetusel Venezuelas kõnelusi Maduro valitsusega, mis puudutasid energiavarustuse küsimusi, kuna Washington otsib võimalusi Vene naftaimpordi vähendamiseks.

Maduro, kellega USA valitsus 2019. aastal suhted katkestas, kuulub väheste maailma riigijuhtide hulka, kes on avaldanud Venemaale sissetungi puhul Ukrainasse «tugevat toetust».

«Seoses Venezuelaga oli administratsiooniametnike reisi eesmärk arutada mitmesuguseid küsimusi, sealhulgas kindlasti energia ja energiajulgeoleku küsimusi,» rääkis Valge Maja pressisekretär Jen Psaki ajakirjanikele.

USA on kehtestanud Caracase suhtes terve rea sanktsioone, et sundida Madurot võimult taanduma. 2019. aasta meede takistab Venezuelal oma toornaftaga, mis moodustas 96 protsenti riigi tuludest, USA turul kaubelda.

USA ja veel ligi 60 maailma riiki ei tunnista valimispettuste tõttu Maduro tagasivalimist Venezuela presidendiks 2018. aastal, pidades legitiimseks presidendiks opositsioonijuhti Juan Guaidód.

Eelmisel kuul kinnitas Venezuela kõrgeim kohus Citgo kuuiku karistused ning Cárdenasele, nagu veel mitmele kaaslasele, sai osaks kaheksa aastat ja kümme kuud kestev vanglakaristus. Endine Citgo president José Pereira sai 13 aastat ja seitse kuud kestva karistuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles