Teet Kalmus: Putin on nurka aetud, aga ta pole võimeline kaotust tunnistama (8)

Teet Kalmus
, ettevõtja
Copy
Ukraina tank eile Luhanski oblastis.
Ukraina tank eile Luhanski oblastis. Foto: ANATOLII STEPANOV / AFP / Scanpix

Sõjaõudused Ukrainas jätkuvad veel mõnda aega, sest Venemaa president Vladimir Putin on küll nurka aetud, kuid pole võimeline kaotust tunnistama, kirjutab Teet Kalmus Facebookis avaldatud sõjaolukorra ülevaates.

Venemaa on veel sõjas aktiivsem pool, kes suurte jõududega üritab territooriumi juurde võtta, aga see läheb vaevaliselt. Venemaal sisuliselt toimub salajane mobilisatsioon, aga USA luure andmetel on 95 protsenti Venemaa lahinguvõimelisest jõust juba Ukrainas. Seega on sisuliselt kogu muu riik hetkel kaitseta või on seal väga väikesed väeüksused.

Tehnika on otsas, seega veetakse sõdureid nüüd tavaliste transpordiautode kastides või suvaliste bussidega. Samas on sõjalised eksperdid veendunud, et uued jõud on lahingus vähemefektiivsed, aga hetkel veel suudab Venemaa kohati edasi liikuda massiga.

Autori märkus

Tegemist on Facebooki postitusega, mitte meediaväljaannete jaoks kirjutatud tekstiga. Seega pole tudengitel mõtet seda analüüsida kui ajakirjanduslikku teksti, see on sotsiaalvõrgustiku tekst: emotsionaalsem, värvikama sõnakasutusega. Kogu info tõepärasust pole võimalik kontrollida, aga väga suures osas on minu poolt kirjutatud asjad ka paika pidanud.

Olukorrast rinnetel kirjutab hästi Igor Taro, palun lugege tema Facebooki lehel sellest täpsemalt.

Ekspertide arvates on eesootav nädal otsustava tähtsusega, sest Venemaa sõjamasin näitab ilmselgeid väsimuse märke. Sõjaväelastel on ütlus, et lahingud võidetakse sõduritega, aga sõda logistikaga. Sellega on Venemaa armeel asjad väga halvasti.

Ilmselgelt ei oldud ette valmistatud pikemaks sõjategevuseks ja nii sõitsid kolonnid pikalt mööda teid ühe lahingukomplektiga ning kütusega, mis masinates. Tavaoludes läheksid masinad mingi distantsi läbimise järel teelt kõrvale ning tagant tuleksid logistikaautod, aga nüüd see ei toimi, sest tihtipeale ei saa tee pealt kõrvale minna, kuna on teedelagunemise aeg. Lisaks jahitavad tagalas kütuseautosid territoriaalkaitse ja ka sõjaväe gruppid.

Ukraina armee relvastamist pole Venemaa armee suutnud segada vähimalgi määral.

Ukrainas on hetkel küllaltki külm ja vastik ilm, samas takistab mahasadanud lumi põldude külmumist ja see ei muuda olukorda eriti paremaks. Venemaa armeel pole enam suurt midagi juurde panna, üle riigi kraabitakse kokku kõike, mis veel võimalik.

Teiselt poolt on USA eestvedamisel toimumas väga edukas Ukraina armee varustamine kõige vajalikuga, eeskätt kõrgtehnoloogilise relvastusega. Ekspertide hinnangul on Venemaa kokku võimeline välja panema maksimum 2000 tanki, aga tankitõrjevahendeid on juurde toodud 17 000. Lisaks 5000 Stingerit ja muid relvi ja varustust.

Ukraina armeel ei ole puudust sõduritest, neil oli puudus relvastusest. Ei ole välistatud, et nad saavad õhukaitset veelgi parandada. Ukraina armee relvastamist pole Venemaa armee suutnud segada vähimalgi määral, ju nad on siis väga hõivatud muude probleemidega.

Harkivi all tapeti Venemaa armee üks parimaid juhte kindralmajor Gerassimov. Kuidas õnnestus see rünnak korraldada? Selgitus on lausa anekdootlik.

Venemaa üksustel Ukraina sisemaal sidepidamisega ületamatud probleemid, sest süsteem lihtsalt ei tööta, kui pole 4G-levi.

Nimelt tegi Venemaa endale uue, loomulikult maailmas analooge mitteomava krüpteeritud sidepidamise lahenduse. Nüüd on teada, et see töötab ainult seal, kus on olemas 4G-side. Harkivi lähedal purustas Venemaa armee infrastruktuuriobjektid, sh 4G-mastid ning see tehnoloogiline ime muutus kasutuskõlbmatuks. Viimases hädas hakkasid sõjaväelased pidama sidet vahenditega, mida on lihtne pealt kuulata ja tulemuseks oli katastroof.

Kuna ka meil Eestis on 4G-side mitte kõikjal (automaatselt läheb tavaliselt telefon 3G peale üle), siis on Venemaa üksustel Ukraina sisemaal sidepidamisega ületamatud probleemid, sest süsteem lihtsalt ei tööta, kui pole 4G-levi. Ja siis helistatakse tavatelefonidega ja kõiki neid kõnesid kuulatakse pealt koos geopositsioneerimisega. Mida see tähendab, pole vist vaja seletada. Selle imesüsteemi peale kulusid miljardid dollarid, aga see raha lihtsalt varastati ära suuremas osas.

Ukraina sõjaväelased eile armee avalikustatud fotol teadmata kohas Ukrainas.
Ukraina sõjaväelased eile armee avalikustatud fotol teadmata kohas Ukrainas. Foto: AFP/SCANPIX

Tänasel päeval on selgunud, et Putini korraldusel said teatud inimesed ajavahemikul 2014-2022 kokku viis miljardit dollarit, et tekitada Ukrainas tugev n-ö viies kolonn. Putinile kanti ette, et meeleolud on ülimalt positiivsed ja kõik tahaksid kogu hingest bandeeralaste alt Venemaa rüppe. Reaalsuses see raha lihtsalt pandi oma tasku. Nüüd võeti vastutavad isikud ette, aga kuna kõik seal varastavad riiki, siis mis seal ikka.

Mig-29. Poola nõustus andma kõik oma hävitajad USA-le, et viimane annaks need Ukrainale. Tehti seda selleks, et USA võtaks endale vastutuse ja nad võtavad. Venemaa juba hoiatas Rumeeniat, et nad ei järgiks Poola eeskuju lennukite andmisel. Poola tahab vastu saada kasutatud lennukuid F-16, mille USA oli varem lubanud Taiwanile. Tundub, et selles osas on leitud mingi lahendus.

Tulemas on palju väga häid snaipreid, kes suudavad sõdureid vedavad kolonnid kiirelt peatada koos kaose külvamisega.

Aina tugevam on USA avalikkuse surve, et USA kehtestaks Lääne-Ukraina kohal lennukeelutsooni ja seda humanitaareesmärkidel. Lisaka võtaks see ära ka Venemaal soovi rünnata selle piirkonna linnasid. Töö selles suunas käib.

Vabatahtlikud välisriikidest. Neid on nii palju, et teoorias saaks teha olulise sõjalise jõuga jalaväeüksused, aga nad ei tunne Venemaa sõjatehnikat, mida kasutavad Ukraina sõjaväelased. Kui panna juurde Ukraina sõjaväelasi, võib tekkida lahingutes kommunkatsioonihäireid. Neist oleks kindlasti kasu linnalahingutes.

Kõige suuremat kasu nähake neist selles, et koostatakse väikesed oma ala professionaalidest üksused koos ukrainlastega, kelle ülesanne on korraldada diversiooniakte tagalas või varitseda ja rünnata kolonne.

Ukraina territoriaalkaitse liige keset purustatud hooneid Harkivis.
Ukraina territoriaalkaitse liige keset purustatud hooneid Harkivis. Foto: SERGEI BOBOK / AFP / SCANPIX

Tulemas on palju väga häid snaipreid, kes suudavad sõdureid vedavad kolonnid kiirelt peatada koos kaose külvamisega. Ehk siis isegi kui Venemaa üksustel õnnestuks Kiiev ümber piirata, siis sageneksid rünnakud n-ö selja tagant.

Majandus. Sellest võiksin kirjutada pikalt, aga pigem siis homme. Tuleb aru saada, et Venemaal on naftatootmine seotud väga raske klimaatilise olukorraga Siberis. Kui see tootmine korra kinni panna, siis selle taaskäivitamine on ülimalt problemaatiline. Lisaks igikelts.

Kui Venemaa naftatorudes nafta enam ei liigu ja seetõttu suletakse nafta tootmine, on see Venemaa jaoks katastroof, aga sinnapoole asi liigub, isegi ilma ametliku ELi embargota.

Energiakandjate müügis on pikaajalised lepingud ja lühiajalised lepingud. Saksamaa on näiteks fikseerinud gaasi hinna väga soodsalt pikema perioodi peale ning nendest lepingutest ei ole mõtet taganeda enne nende lõppemist, sest raha tuleb maksta igal juhul, sõltumata sellest, kas ostad või mitte.

Nafta ostmiseks on lepingud lühemad ja see kogus ostetakse Venemaalt kuni lepingute lõppemiseni, aga boikott on naftale, mida müüakse n-ö päevahinnaga. 22 miljonit barrelit on laaditud tankeritele, aga seda ei taha keegi osta, isegi allahindlusega 28 dollarit barrelilt. Shell ühe tankeritäie ostis ja sattus ülitugeva rahvusvahelise surve alla.

Naine loeb raamatut pommivarjendina kasutatavas Kiievi metroojaamas.
Naine loeb raamatut pommivarjendina kasutatavas Kiievi metroojaamas. Foto: Dimitar Dilkoff

Kui Venemaa naftatorudes nafta enam ei liigu ja seetõttu suletakse nafta tootmine, on see Venemaa jaoks katastroof, aga sinnapoole asi liigub, isegi ilma ametliku ELi embargota. Kui juba tänasel päeval on Venemaal suuri raskusi oma sõjamasina käigushoidmisega, siis varsti on lihtsalt raha otsas ja pole kuskilt ka juurde võtte tehnikat.

EL keelas Venemaale sularaha eurode viimise ja USA vastavalt ka sularaha dollarite veo. USA kehtestas sanktsioonid Venemaa keskpanga kulla müümisele - seega kes iganes püüab nendelt kulda osta, on kohe USA sakntsioonide all ja seda ei taha siin maailmas sisuliselt keegi.

Eile lõi maailmas palju laineid video, kus pikaajaline Kremli esipropagandist Vladimir Solovjov räägib Yaakov Kedmiga esimest korda sõjast ja seda avatud kaartidega.

Solovjovilt võeti ära villad Como järve ääres ning ta on sisuliselt kaotanud kõik, mille nimel 15 aastat venelaste ajusid pesi. Kedmi on stalinist, veendunud putinist. Ta sai kurikuulsaks nõukogude ajal, kui osadel juutidel oli võimalik emigreeruda Israeli, aga nii, et väärisasju kaasa ei tohtinud võtta. Kedmi võttis need enda kätte, lubades Israelis anda nende eest raha, aga keegi seda raha ei näinud.

Olukord on juba oluliselt parem, kui oli nädal aega tagasi. On lootust ja see on kõige tähtsam.

Siiani see tandem ülistas seda erioperatsiooni, aga nüüd on toimunud imeline muutus (sarkasm).

Lõppu ka natuke kollasemat juttu. Venelaste iidol Alla Pugatševa lahkus Venemaal Küprosele - eks otsusele andis hoogu juurde teadmine, et juba hakati ta abikaasat meedias maha tegema otsuse eest võtta sõja vastu sõna. Märkimisväärne on sealjuures asjaolu, et Allotška kardab paaniliselt lendamist, aga seekord sai ta hirmudest võitu.

Palju raskeid sõjapäev on veel ees koos sõjakuritegudega Ukraina rahva vastu, aga olukord on juba oluliselt parem, kui oli nädal aega tagasi. On lootust ja see on kõige tähtsam.

On Venemaa kõikvõimsuse müütide purunemise aeg, aga nurkasurutud rott on kõige ohtlikum, seda juttu armastas Putin alati rääkida ning hetkel on ta ennast nurka kinni mänginud. Tema poolt taganemist ei tule, isegi siis, kui riik on juba majanduslikus kollapsis.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles