Rootsi koroonastrateegia peaideoloog läks tööle WHOsse

Copy
Anders Tegnell.
Anders Tegnell. Foto: Claudio Bresciani/TT/AFP/Scanpix

Rootsi peaepidemioloog Anders Tegnell, riigi vastuolulise koroonastrateegia autor, lahkub ametist ja hakkab tööle Maailma Terviseorganisatsioonis (WHO), ütlesid täna ametnikud.

Tegnell sattus koroonapandeemia puhkedes kogu maailma tähelepanu alla, sest tema eestvõttel otsustas Rootsi jätta kehtestamata ranged piirangud, millega teised Euroopa riigid püüdsid viiruse levikut peatada.

Ta ei võtnud aga ka omaks väiteid, et Rootsi lähenemise eesmärk on karjaimmuunsuse saavutamine, vaid ütles, et rangemad piirangud ei ole piisavalt tõhusad õigustamaks nende mõju ühiskonnale.

Nüüd lahkub 65-aastane Tegnell ametist ja asub tööle juhtiva eksperdina loodavas rühmas, mis hakkab koordineerima tööd WHO, ÜRO lastefondi UNICEF ja vaktsiiniorganisatsiooni Gavi vahel, ütles Rootsi rahvatervise amet.

Töörühma ülesannete hulgas on teha koroonavaktsiinid kättesaadavaks neile maailma riikidele, kes ei suuda neid ise osta.

Tegnell on olnud Rootsi riigiepidemioloog alates 2013. aastast. Senisest ametist on ta prii esmaspäevast.

«Ma olen töötanud 30 aastat vaktsiinidega ja olen alati suhtunud kirglikult rahvusvahelistesse küsimustesse. Nüüd saan võimaluse anda panuse rahvusvahelistesse missioonidesse,» ütles Tegnell avalduses.

Rootsi valitsus määras 2020. aasta juunis erikomisjoni riigi koroonastrateegiat uurima. Veebruaris avaldatud raportis leiti, et suund oli õige, kuid meetmeid tulnuks rakendada pandeemia puhkedes kiiremini.

Rootsi ei keeranud kogu ühiskonda lukku nagu teised Euroopa riigid, kuid keelas hooldekodude külastamise ja piiras avalikel kogunemistel osalejate arvu.

2020. aasta sügisel hakati piiranguid järk-järgult karmistama, keelati alkoholimüük pärast kella kaheksat õhtul ja rohkem kui kaheksa inimesega kogunemised.

10,3 miljoni elanikuga Rootsis on praeguseks Covid-19 tagajärjel surnud üle 17 000 inimese. Ohvrite arv on suurem kui rangete piirangutega naaberriikides Norras ja Soomes.

Pandeemia alguse suur koroonasurmade arv langes mõne aja pärast Euroopa keskmisest madalamale tasemele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles