Terrase algatus: endised sõjaväejuhid nõuavad Ukrainale õhukaitset (12)

BNS
Copy
Riho Terras
Riho Terras Foto: Kuvatõmmis

Euroopa Parlamendi liige ja endine kaitseväe juhataja kindral Riho Terras algatas endiste lääneriikide sõjaväejuhtidega pöördumise, millega nõutakse Ukrainat kesk- ja kaugulatusega õhutõrjega varustamist.

Hulk endiseid USA sõjaväeohvitsere ja Balti riikide endised kaitseväe juhatajad nõuavad Ukraina sõjaväe varustamist õhutõrjesüsteemidega, et kaitsta ennast Vene õhuväe eest. Pöördumisele kirjutas lisaks Terrasele alla 14 endist sõjaväejuhti USA-st, Ühendkuningriigist, Lätist, Saksamaalt ja Leedust.

Ukraina varustamine selliste relvadega aitaks neil efektiivselt lasta alla vaenlase lennukeid ja rakette, mis Ukraina õhuruumi tungivad. Õhutõrjesüsteemid on see, mida ukrainlased on lääneriikidelt konkreetselt juba pikemat aega palunud.

«Me ei saa Ukrainale lihtsalt kõrvalt kaasa elada sellal, mil Venemaa hävitab Ukraina valitsust, taristut ja inimesi. Vene õhuvägi, suurtükid ja kaugmaaraketid nii Venemaalt kui Valgevenest põhjustavad Ukrainas laialdast hävingut, mispärast peame koheselt aitama taastata ukrainlaste õhukaitse argpüksliku Venemaa rünnakute tõrjumiseks,» seisab Terrase algatatud pöördumises.

Samuti tuuakse välja, et NATO otsus lennukeelutsooni mitte kehtestada oli valus löök Ukraina valitsuse ja rahva moraalile, sest see andis Putinile järjekordse eelise Ukraina kaitsjate ees. Mõnel riigil on sarnaseid õhukaitsesüsteeme neile ukrainlaste omadele, mille venelased esialgsetes rünnakutes hävitasid. Need tuleks Ukrainale anda. Teised riigid saaksid neid süsteeme rahvusvaheliselt turult osta ja seejärel Ukrainale anda.

«Rahvusvahelisel kogukonnal on moraalne kohustus tsiviilisikute vastu korraldavate kannatuste lõpetamiseks. Me peame aitama Ukrainal taastada kontrolli oma õhuruumi üle. Ukrainlased on maakaitses edukad, kuid õhukaitse on võtmetähtsusega, et kaitsta end Venemaa õhuväe rünnakute eest. Me oleme näinud, millist hävingut korraldavad Vene õhu- ja suurtükirünnakud Groznõis, Homsis ja Aleppos – me ei saa sellisel hävingul jätkuda lasta,» öeldakse pöördumises.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles