Medvedev käskis Suures Isamaasõjas hukkunud kokku lugeda

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Teise maailmasõjaaegseid mundreid kandvad Vene sõjaväelased eelmisel aastal Punasel väljakul toimunud võidupühaparaadil.
Pildil on Teise maailmasõjaaegseid mundreid kandvad Vene sõjaväelased eelmisel aastal Punasel väljakul toimunud võidupühaparaadil. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa president Dmitri Medvedev andis korralduse koostada ametlik nimekiri Suures Isamaasõjas hukkunutest.

Selle nimekirja koostamise eest vastutavaks määras Venemaa president Vene kaitseministri Anatoli Serdjukovi, kirjutab lenta.ru viitega Interfaxile.

Väljaanne toonitab, et Medvedvi korraldusest ei selgu, kes koostatavasse nimekirja pääsevad.

Rääkides hädavajalikkusest avalikustada hukkunute andmed, kasutab Venemaa president väljendit «meie kaotused», kuid ei ütle, kas jutt on Vene Föderatsioonist või kõigist endisest Nõukogude Liidu vabariikidest.

Viimaste andmete kohaselt hukkus Teises maailmasõjas 26,6 miljonit Nõukogude Liidu kodanikku.

Medvedevi väitel on «enam kui 2,4 miljoni inimese saatus siiani teadmata, tundmatuks on jäänud 9,5 miljonist ühishauda maetud sõdurist kuue miljoni nimed». Kogu Venemaal ja ka tema piiride taga, lisas president, on enam kui 47 000 sõjaaegset matmispaika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles