Lõuna-Koreas valiti uus president

Copy
Lõuna-Korea presidendivalimised lõppesid Yoon Suk-yeoli võiduga.
Lõuna-Korea presidendivalimised lõppesid Yoon Suk-yeoli võiduga. Foto: James Lee/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Lõuna-Korea presidendiks valiti konservatiiv Yoon Suk-yeol, teatas uudisteagentuur Yonhap neljapäeval pärast seda, kui valitsevasse Demokraatlikusse Parteisse kuuluv rivaal Lee Jae-myung tunnistas kaotust, edastas riiklik meedia.

«Kui loetud oli 98 protsenti häältest, siis oli Yoon kogunud 48,59 protsenti häältest Lee 47,79 protsendi vastu,» teatas Yonhap.

Pärast kibedat ja rasket valimiskampaaniat kuulutati varahommikul võitjaks Yoon.

«Ma andsin endast parima, kuid ei vastanud ootustele. See ei ole teie lüüasaamine ega Demokraatliku Partei oma. Kogu vastutus lasub ainult minul,» ütles Lee toetajatele erakonna peakontoris valimiskaotust tunnistades.

«See on suure Lõuna-Korea rahva võit,» sõnas Yoon rõõmustavatele toetajatele, kes riigi rahvusassambleel tema nime skandeerisid.

Eelmisel nädalal kasutas eelhääletuse võimalust rekordilised 37 protsenti 44 miljonist valijast.

Lõuna-Koreas on president ametis ainult ühe viieaastase perioodi ning pärast ametist lahkumist on iga endine liider pandud korruptsiooni eest vangi.

Yoon on juba ähvardanud uurida ametistlahkuva presidendi Moon Jae-ini tegevust, viidates «rikkumistele», kuid neid täpsustamata.

Lõuna-Korea on praegu koroonaviiruse omikrontüve haardes. Sel kuul on pea iga päev lisandunud üle 200 000 uue nakkusjuhu.

Üle miljoni inimese on praegu kodus isolatsioonis pärast positiivse testi andmist, ütlesid tervishoiuvõimud. Riigis muudeti eelmisel kuul valimisseadust, et võimaldada ka nendel valimistest osa võtta.

Presidendivalimiste võitja astub ametisse mais. Praegune riigipea on endiselt populaarne, kuigi ei saavutanud lubatud rahukokkulepet Põhja-Koreaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles