Kuleba: kohtumisel Lavroviga relvarahu poole samme ei astutud (3)

Copy
Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu (keskel) võõrustab Ukraina välisministrit Dmõtro Kulebad (paremal) ja Venemaa välisministrit Sergei Lavrovi Antalyas 10. märts 2022.
Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu (keskel) võõrustab Ukraina välisministrit Dmõtro Kulebad (paremal) ja Venemaa välisministrit Sergei Lavrovi Antalyas 10. märts 2022. Foto: Türgi välisministeerium/Reuters/Scanpix

Ukraina ja Venemaa ei teinud Türgis peetud kõnelustel mingeid edusamme relvarahus kokkuleppimisel, ütles neljapäeval Ukraina välisminister.

«Me rääkisime relvarahust, 24-tunnisest relvarahust, kuid mingeid edusamme selles ei saavutatud,» ütles Dmõtro Kuleba ajakirjanikele pärast kohtumist Venemaa välisministri Sergei Lavroviga.

«Tundus, et Venemaal on selles küsimuses teised otsustajad,» lisas Ukraina välisminister.

Kuleba lisas: «Ma tahan korrata, et Ukraina ei ole alla andnud, ei anna praegu alla ega kavatse tulevikus alla anda.»

Minister kirjeldas kohtumist kui rasket, süüdistades Lavrovi selles, et Venemaa toob välja Ukraina kohta käivad «traditsioonilised narratiivid».

Kuleba tahtis kohtumiselt lahkuda kokkuleppega humanitaarkoridori loomise kohta Mariupoli linnast, kuid kahjuks polnud minister Lavrov (Kuleba sõnul) pädev seda lubama.

Lavrov suhtleb selles küsimuses vastavate võimudega, ütles Ukraina välisminister.

Kuleba sõnul on ta valmis Lavroviga kohtuma uuesti antud formaadis, kui on väljavaateid või sisulist arutelu, et leida lahendusi.

«Me oleme diplomaatiaks valmis, me tahame diplomaatilisi otsuseid, kuid kuni neid pole, asume pühendumusega, ennast ohverdades oma maade, oma rahva kaitsele Venemaa agressiooni eest.»

Lavrov väitis kõneluste järel, et Mariupoli sünnitushaigla, millele Vene väed õhulöögi andsid, oli rahvuslaste baas.

«Seda sünnitushaiglat okupeerisid juba ammu Azovi pataljon ja teised radikaalid. Nad ajasid sünnitavad naised, õed ja töötajad minema. See oli ultraradikaalse Azovi pataljoni baas,» pajatas Lavrov kõneluste järel.

Lavrovi sõnul on Venemaa valmis läbirääkimisi Ukrainaga jätkama, kuid seda endises Valgevene raamistikus.

Samuti süüdistas ta Euroopa Liitu ja teisi riike «ohtlikus» relvatarnes Ukrainale.

«Näeme, kui ohtlikult meie lääne kolleegid, nende seas Euroopa Liit, nüüd käituvad, vastuolus kõigi oma nõndanimetatud põhimõtete ja väärtustega, julgustades surmavate relvade andmist Ukrainale,» ütles Lavrov.

Ta lisas, et Venemaa on valmis läbirääkimisi Ukrainaga jätkama, kuid seda endises Valgevene raamistikus.

«Tänane kohtumine kinnitas, et Vene-Ukraina formaadile Valgevenes ei ole alternatiivi,» sõnas Lavrov.

Lavrov ütles, et Venemaa ei ole Ukrainat rünnanud ega kavatse rünnata ka teisi riike.

Küsimusele, kas Venemaal on plaanis rünnata ka teisi riike, vastas Venemaa välisminister: «Me ei kavatse rünnata teisi riike, me ei rünnanud ka Ukrainat.»

«Aga me lihtsalt selgitasime Ukrainale mitu korda, et on tekkinud olukord, mis loob otsese ohu Venemaa julgeolekule. Vaatamata meie aastatepikkustele meeldetuletustele, manitsustele, üleskutsetele ei võtnud meid keegi kuulda,» ütles Lavrov.

Minister meenutas, et Venemaa president Vladimir Putin on sel teemal korduvalt üksikasjalikult sõna võtnud.

«Ja uued tõsiasjad, mis vabastatud aladel, eriti Donetski ja Luganski rahvavabariigis, avastatakse, näitavad, et rünnak nende vabariikide vastu oli hoolikalt kavandatud ja see oli kavandatud juba selleks kuuks,» ütles Lavrov.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles