Marionettidest nukujuhtideks: Ukraina sõda langetas Laheriikide maski (3)

Copy
Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman (paremal) ja Dubai valitseja Mohammed bin Rashid Al-Maktoum Saudi Araabia pealinnas Ar-Riyadis 14. detsember 2021.
Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman (paremal) ja Dubai valitseja Mohammed bin Rashid Al-Maktoum Saudi Araabia pealinnas Ar-Riyadis 14. detsember 2021. Foto: AFP PHOTO/HO/WAM/Scanpix

Venemaa sissetung Ukrainasse on välja toonud seni mõeldamatu lahknevuse Washingtoni ja tema lähemate Pärsia lahe liitlaste Saudi Araabia ning Araabia Ühendemiraatide (AÜE) vahel, naftahiidude, kes on järjest sõltumatumad rahvusvahelisel areenil.

Rikkad Pärsia lahe riigid, mis võõrustavad USA sõjaväelasi ning on kuulekalt toetanud Washingtoni aastakümneid, on silmatorkavalt hoidunud toetamast president Joe Bideni valitsust, mis püüab Moskvat seoses sõjategevusega survestada nii energiat puudutavate sanktsioonide kui diplomaatiaga.

Analüütikute sõnul näitab uus positsioon, mille juured ulatuvad paljude lahkhelideni, sealhulgas 2018. aasta saudide eriüksuse verise operatsioonini tappa ajakirjanik Jamal Khashoggi, pöördepunkti Pärsia lahe ja USA suhetes, mis on kaua aega olnud regiooni kaitsja sõjaka naabri Iraani vastu.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles