Ungari parlament valis riigi esimeseks naispresidendiks Katalin Nováki

Copy
Ungari presidendiks valitud Katalin Nováki täna parlamendis.
Ungari presidendiks valitud Katalin Nováki täna parlamendis. Foto: Attila Kisbenedek / AFP / Scanpix

Ungari parlament valis täna peaminister Viktor Orbáni lähedase liitlase Katalin Nováki riigi esimeseks naissoost presidendiks.

Viimati perepoliitika ministri ametit pidanud Novák nimetas enda ametisse valimist võiduks naistele.

Orbáni parempoolse erakonna Fidesz enamusega parlament hääletas Nováki poolt häältega 137-51, valimisvõitluses suuresti tseremoniaalse presidendiameti pärast jäi teiseks majandusteadlane Péter Róna.

«Meie, naised, kasvatame lapsi, hoolitseme haigete eest, teeme süüa, oleme samaaegselt kahes kohas kui vaja, teenime raha, õpetame, pälvime Nobeli preemiaid, peseme aknaid,» ütles Novák enne hääletust peetud kõnes.

«Me teame sõna jõudu, ent võime hoida suu kinni ja kuulata, kui peame, ning kaitseme oma perekondi julgusega, mis ulatub kaugemale meeste omast, kui hädaoht ähvardab,» ütles 44-aastane poliitik, kellest sai ühtlasi Ungari kõigi aegade noorim riigipea.

Novák, kel on koos abikaasaga kolm last, on olnud valitsuse niiöelda nägu, kes on aidanud sisse viia heldeid maksusoodustusi noortele peredele saada rohkem lapsi.

Ungari peab 3. aprillil parlamendivalimised, millel Orbáni ja ta erakonda ootab ees tõsine valimisvõitlus ning õhus on küsimus, kas alates 2010. aastast valitsusjuhi ametit pidanud Orbáni saadab edu ka neljandat korda.

Kuue partei opositsioonilist liitu juhtiv Péter Márki-Zay, kes püüab valimistel Orbáni võimu lõpetada, peab Novákit sobimatuks presidendi ametis viimase parteilise tausta tõttu.

Novák võtab 10. mail ametlikult üle presidendiameti János Áderilt, kes on Fideszi üks kaasasutajatest ning kes on olnud riigipea alates 2012. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles