Iisraeli tuntud holokaustimuuseum peatas suhted oma suursponsori Abramovitšiga

Copy
Roman Abramovitš.
Roman Abramovitš. Foto: BEN STANSALL/AFP/Scanpix

Iisraeli tuntud holokaustimuuseum Yad Vashem teatas täna, et peatab kõik suhted Inglise jalgpalliklubi Chelsea Vene miljardärist omaniku Roman Abramovitšiga, kes on memoriaali suursponsor ning keda seoses Venemaa invasiooniga Ukrainasse ootavad ees sanktsioonid.

«Viimaste arengute valguses on Yad Vashem otsustanud peatada strateegilise partnerluse härra Roman Abramovitšiga,» ütles pressiesindaja Simmy Allen avalduses.

Veebruaris teatas Yad Vashem uuest pikaajalisest strateegilisest partnerlusest Abramovitšiga, mis aitaks holokausti uurimise ja mäletamisega seotud tööd laiendada.

Alleni sõnul annetas miljardär memoriaalile «kaheksakohalise summa», mis teeb temast muuseumi ajaloos suuruselt teise annetaja.

Ta lisas, et partnerlus on hetkel peatatud.

Muuseum sattus huviorbiiti pärast USA päevalehe The Washington Post artiklit, mille kohaselt kutsus memoriaal koos Iisraeli aškenazi rabi David Lau ja Sheba meditsiinikeskuse peadirektori Yitshak Kreissiga Ühendriike üles jätma Abramovitš nende sanktsioonidest välja.

Allen ei kinnitanud, et miljardäri nimeliselt mainiti, ent möönis AFP-le Yad Vashemi allkirja andmist pöördumisele USA suursaadikule Iisraelis Thomas Nidesile.

Abramovich (55) seisab silmitsi sanktsioonidega seoses tema sidemetega Vene presidendi Vladimir Putiniga.

Suurbritannia külmutas neljapäeval tema varad ning kehtestas reisikeelu seoses Venemaa sissetungiga Ukrainasse.

Chelsea jalgpalliklubi ütles hiljem, et nad püüavad valitsust paluda väljastada luba, millega klubi saaks oma tegevust jätkata «niivõrd normaalselt kui vähegi võimalik».

Abramovitš teatas läinud nädalal, et paneb Inglismaa Premier League'i klubi müüki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles