Endise juhi surma kinnitanud Islamiriik nimetas uue liidri

Copy
ISISe lipp
ISISe lipp Foto: MORTEZA NIKOUBAZL/SIPA

Äärmusrühmitus Islamiriik (IS) kinnitas neljapäeval oma juhi Abu Ibrahim al-Qurashi surma ja nimetas tema mantlipärijaks Abu Hasan al-Hashemi al-Qurashi.

IS-i džihadistid on vandunud truudust «Abu Hasan al-Hashemi al-Qurashile kui usklike emiirile ja moslemite kaliifile», ütles rühmituse uus pressiesindaja helisalvestises, milles kinnitas IS-i endise juhi ja rühmituse endise kõneisiku Abu Hamza al-Qurashi surma.

Islamiriigi endine liider lasi end Washingtoni allikate kohaselt õhku veebruari algul USA haarangu ajal Loode-Süürias, piirkonnas, mida kontrollivad konkureerivad džihadistid.

Abu Ibrahim al-Qurashi, kes juhtis IS-i alates 2019. aastast ning on rahvuselt Iraagi türkmeen Tal Afari linnast, asus toona täitma Islamiriigi endise juhi Abu Bakr al-Baghdadi kingi, kes tapeti samal aastal oktoobris USA haarangu käigus.

IS-i uue, järjekorras kolmanda liidri kohta on vähe teada. Ta asub juhtima rühmitust ajal, mil see on nõrgim nende tegevuse jooksul, peamiselt USA juhitud operatsioonide tõttu Iraagis ja Süürias.

Islamiriigi 2014. aastal isehakanud kalifaat laius oma tippajal Süürias ja Iraagis ning hõlmas miljoneid elanikke.

Pikk ja verine sõjategevus, mida Kurdi-Süüria ja Iraagi väeüksused koos USA ja muude liitlastega on pidanud, suutsid viimaks siiski alistada selle niinimetatud protoriigi 2019. aasta märtsis.

Siiski on IS-ist järel arvestatavaid riismeid Süürias, oma kõrbebaasidest korraldavad nad piisavalt ohtlikke rünnakuid kurdide juhitud väekontingendi ning ka Süüria valitsusvägede vastu.

ÜRO mulluse raporti kohaselt on Iraagis ja Süürias jätkuvalt umbes 10 000 IS-i võitlejat.

Iraagi türkmeenidel on tihedad kultuurilised, ajaloolised, keelelised ja usulised sidemed turgi rahvastega Türgis, aga samuti turgi kogukondadega muudel Osmani impeeriumi järgse aja kaasaegsetes riikides nagu Bulgaaria, Küpros, Kreeka ja Süüria.

Tähele tuleb panna, et Iraagi türkmeenid ei samasta end Türkmenistani ega Kesk-Aasia türkmeenidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles