Jaapanis mälestati 11 aasta taguse maavärina ja hiidlaine ohvreid

Copy
Jaapanlased mälestamas 11 aasta taguse maavärina ja hiidlaine ohvreid.
Jaapanlased mälestamas 11 aasta taguse maavärina ja hiidlaine ohvreid. Foto: JIJI PRESS / EPA / Scanpix

Jaapani kirdeosas märgiti reedel 11 aasta möödumist ülivõimsast maavärinast ja tsunamist, mille tagajärjel hukkus või jäi teadmata kadunuks 18 500 inimest ja mis põhjustas Fukushima tuumakatastroofi.

Kell 14.46 (Eesti aeg 7.46) peeti leinaminut märkimaks hetke, mil 9-magnituudine maavärin Jaapanit 11. märtsil 2011 tabas.

Jaapani televisioonis edastati kaadreid mere poole palvetavatest inimestest, samal ajal kui õpilased lennutasid hiiglaslikel lainemurdjatel lootusesõnumiga lohesid.

Merealune maavärin tõi kaasa ohvriterohke tsunami, mis laastas rannikukogukondasid ja põhjustas maailma kõige hullema tuumakatastroofi alates 1986. aasta Tšornobõli õnnetusest.

Hukkunute mälestamiseks ei toimunud tänavu riiklikku tseremooniat. Valitsus on otsustanud iga-aastased mälestusüritused lõpetada, kuna katastroofist on möödas juba üle kümne aasta.

Sellest hoolimata kogunesid juhtunut meenutama leinavad pered ja üle 33 000 endise elaniku, keda peetakse tänini evakueerituteks.

Tohoku piirkonnas kogunes osa inimesi varahommikul rannikuäärsele palvusele, samuti korraldati iga-aastane kadunute otsimine Fukushima Namie piirkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles