POSTIMEES ODESSAS Richelieu' monumenti kaitsevad liivakotid, Potjomkini trepil valitseb vaikus

Margus  Martin
, ajakirjanik, Odessa
Copy
Odessa kesklinna tänavaid palistavad betoonplokkide ja liivakottidega kindlustatud barrikaadid.
Odessa kesklinna tänavaid palistavad betoonplokkide ja liivakottidega kindlustatud barrikaadid. Foto: Margus Martin

Restoranide ja kauplustega palistatud Odessa südalinna tänavad, kus eriti suveperioodil liiguvad turistide hordid, on nüüd peaaegu inimtühjad.

Pealinna Kiievi ja teiste Ukraina suurlinnadega võrreldes eristub sadamalinn selle poolest, et toiduakraam ja muu vajalik on vabalt kättesaadav. Kaubavalik on korralik ning kassajärjekordi praktiliselt ei ole.

Ligipääs Odessa suuremate vaatamisväärsuste, sadade liivakottidega polsterdatud prantsuse hertsog de Richelieu' monumendi ja lähedalasuva Potjomkini trepi juurde on blokeeritud barrikaadide ja metalltõketega. Nende juures kontrollivad möödujate dokumente sõjaväelaste kõrval kohaliku sõjakooli poisikeseohtu relvastatud kadetid.

Vallutajate eksitamiseks on ukrainlased eemaldanud teedelt ja tänavatelt kõik tavapärased suunaviidad ning asulate nimetahvlid. Need on asendatud erinevate sõnumitega, mis adresseeritud sissetungijatele. Üldlevinumad on «Vene sõjalaev, käi p....e,», «Putin on m..n» jne.

Võrreldes Kiieviga, kus kuuleb päevast päeva õhuhäire sireene, kostab Odessas raketirünnakute eest hoiatavat undamist oluliselt harvem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles