Euroopas kasvavad venelaste vastased meeleolud (2)

Copy
Foto: EPA/Scanpix

Alates sellest, kui Vene tankid eelmisel kuul Ukrainasse sisse läksid, on populaarne vene restoran Skamiejka Poola pealinnas Varssavis saanud hulgaliselt vihaseid meile ja online-postitusi.

Samuti on suurel määral ukrainlastest koosnev personal saanud anonüümseid telefonikõnesid, kus nõutakse, et nad jalamaid Poolast lahkuksid.

Restorani omanik Tamara Rochmińska on näidanud üles solidaarsust Ukrainaga, pannes restorani Facebooki lehel välja Ukraina lipu ja kutsudes mitte ründama restorani personali.

«Pidage meeles, et Venemaa ja venelased ei ole samad, mis Putin ja tema imperialistlikud plaanid,» kirjutas juba neli aastakümmet Poolas elav Rochmińska Facebookis.

Suur osa üle maailma toimuvatest protestidest keskendub Venemaa presidendile Vladimir Putinile, kes andis käsu Venemaa kallaletungiks. Kuid mõnikord osutuvad sihtmärgiks ka tavalised välismaal elavad venelased.

Saksamaal on lõhutud Vene kaupa müüvate poodide aknaid, restoranid on keeldunud teenindamast Vene passidega kliente ning arst keeldus vastu võtmast venelasest patsienti.

Sotsiaalmeedias on sarkastilised postitused kutsunud venelasi Saksamaalt lahkuma, lisades, et venelaste integreerumine pole võimalik mujal kui «Gulagi arhipelaagis».

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov märkis reedel, et lääneriikides kasvab «venelaste vastane vihaatmosfäär». «See on väga ohtlik. Meie kaaskodanikud peavad olema valvel ja tähelepanelikud,» rääkis ta.

Tšehhis on teada juhtumid, kus vene päritolu õpilasi on koolides kiusatud. Siseminister Vít Rakušan pidi meenutama, et venelased elavad tihti Tšehhimaal just sellepärast, et nad pole nõus sealse režiimiga ja neid ei tohi mingil moel rünnata.

Suurbritannias, kus on arvukalt Vene oligarhe, ütles konservatiivist parlamendiliige Roder Gale, et kõik seal elavad venelased tuleb koju saata.

Samuti kasvavad pinged kolmes Balti riigis ning Gruusias, kus venelased alates nõukogude ajast on elama asunud.

Kui Leedu siseminister Agnė Bilotaitė kohtus sel nädalal Klaipėda sadamas vene vähemuse esindajatega, ütles õigeusu preester talle, et hirmul on eriti tema kogudusse kuuluvad vanemad inimesed, kes ei oska leedu keelt. Minister kinnitas, et viha ei tohi laieneda vene kogukonnale.

Slovakkia pealinnas Bratislavas värviti aga Punaarmee sõdureid kujutav Teise maailmasõja monument Ukraina lipuvärvide järgi sini-kollaseks.

Venemaa saatkond mõistis selle teo hukka kui «vandalismiakti». Slovakkia välisministeerium jäi seevastu seisukohale, et Slovakkia kodanikud kutsusid selle teoga üles absurdse sõja lõpetamisele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles