Horvaatia kutsus sõjaväedrooni allakukkumise järel NATO-t koostööle

Copy
Horvaatia sõjaväelased eile drooni allakukkumispaigas Zagrebis.
Horvaatia sõjaväelased eile drooni allakukkumispaigas Zagrebis. Foto: ANTONIO BAT/Scanpix

Horvaatia peaminister kutsus NATO-t üles tihedamale koostööle pärast seda, kui Horvaatia pealinnas Zagrebis kukkus neljapäeva õhtul alla ja plahvatas Ukrainast lastud sõjaväedroon.

Nõukogudeaegne luuredroon Tu-141 kukkus Horvaatia pealinnas alla neljapäeva õhtul, mille tõttu sai purustusi ligi 40 pargitud autot. Inimesed viga ei saanud.

Varem teatasid ametiisikud, et droon jõudis Horvaatia õhuruumi Ungarist, kuhu see oli omakorda jõudnud Rumeeniast. Kõik kolm on NATO liikmesriigid.

«Praeguse teadmise kohaselt lasti see selgelt välja Ukraina territooriumilt,» rääkis Horvaatia peaminister Andrej Plenković täna sündmuskohal käies ajakirjanikele.

Plenković kinnitas, et saatis juhtunu kohta kirja oma Euroopa Liidu ametikaaslastele ning NATO peasekretärile Jens Stoltenbergile.

Kas tegemist oli juhusega, veaga või tahtliku teoga, seda me Plenkovići sõnul veel ei tea. Küll aga kõneleb juhtunu tema meelest sellest, et NATO-l tuleb tihedamalt koostööd teha, sest droon lendas takistamatult läbi kolme NATO riigi.

«Me ei saa enam sellist olukorda taluda,» rääkis ta. «On vägagi selge, et see nõuab reageerimist.»

Politseiohvitser sündmuskohal.
Politseiohvitser sündmuskohal. Foto: ANTONIO BRONIC/Scanpix

Kohalikud julgeolekueksperdid nimetasid juhtunut NATO ebaõnnestumiseks. Horvaatia president Zoran Milanović märkis eile, et tegemist on NATO ühisjuhtimist puudutava küsimusega.

Droon kukkus neljapäeva õhtul umbes kell 23 parki, mis asub Zagrebis Jaruni järve lähedal, umbes kuue kilomeetri kaugusel südalinnast. Lähedal asuvad elumajad ja üliõpilaskodud, kus on umbes 4500 kohta.

14 meetri pikkune droon kaalus üle kuue tonni ning on endiselt kukkumisega tekkinud kraatris.

Zagreb asub umbes 550 kilomeetri kaugusel Ukraina piirist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles