ÜK tahab ELilt Ukraina koostöövaimu rakendamist Põhja-Iirimaa üle

Copy
Briti peaminister Boris Johnson ja Iirimaa valitsusjuht Micheál Martin (vasakul).
Briti peaminister Boris Johnson ja Iirimaa valitsusjuht Micheál Martin (vasakul). Foto: PAUL CHILDS / REUTERS / Scanpix

Briti peaminister Boris Johnson ärgitas laupäeval Euroopa Liitu rakendama Ukraina sõjaga tekkinud koostöövaimu kahe poole vahel, et jätkata kõnelusi Põhja-Iiri kaubanduse üle.

Johnson ütles kohtumisel Iiri peaministri Micheál Martiniga, et Brüssel peab tegema «märkimisväärseid muudatusi» nõndanimetatud Põhja-Iiri protokolli, mis reguleerib kaubandust pärast ÜK väljaastumist Euroopa Liidust, kirjutas Downing Street.

Ühendkuningriigi-meelsed unionistid on lõhkunud provintsi valitsuse ning nõuavad Londonilt protokollist loobumist või siis ELi vastutulekut ja märkimisväärsete muudatuste jõustamist.

Johnson loodab, et koostöövaimu, mis on esile kerkinud ÜK/ELi suhetes Ukraina küsimuses, saab rakendada ka protokolli puhul.

Põhja-Iiri protokoll, mis sõlmiti 2020. aasta Brexiti kaubandusleppest eraldi, loodi piirikontrolli vältimiseks Põhja-Iirimaa ja Iirimaa vahel. Põhja-Iirimaa on praktikas jätkuvalt Euroopa ühisturul ning Suurbritannia saarelt Põhja-Iirimaale liikuvad kaubad läbivad tollikontrolli.

Korraldus on väga ebapopulaarne Põhja-Iirimaa britimeelsete unionistide seas, kelle väitel on avaldanud tollikontroll negatiivset mõju Briti nn suursaare – Inglismaa, Šotimaa ja Walesi – ja Põhja-Iirimaa vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles