Venemaa ründas Lvivist loodesse jäävat sõjaväebaasi

Copy
Õppused Javorivis 4. veebruaril.
Õppused Javorivis 4. veebruaril. Foto: ROMAN BALUK/Scanpix

Vene väed andsid mitu õhulööki sõjalise väljaõppekeskuse pihta, mis asub väljaspool Lvivi Poola piiri ääres, teatas täna kohaliku administratsiooni juht.

Venemaa alustas õhurünnakut Javorivis asuva Rahvusvahelise Rahuvalve- ja Julgeolekukeskuse vastu, mis asub umbes 30 kilomeetrit Lvivist loodes, teatas Lvivi oblastivalitsuse juht Maksõm Kozitski oma Facebooki lehel. 

Esialgsetel andmetel tulistasid Saraatovist startinud Vene lennukid Musta mere kohal välja umbes 30 tiibraketti, ütles Lvivi linnapea.

Lääne-Ukraina õhujõud väitsid Facebookis, et õhukaitsesüsteem tegi kahjutuks kaks tiibraketti. Ukraina õhujõudude väitel lasti raketid välja ilmselt Aasovi merelt või Mustalt merelt.

«Venemaa on rünnanud Rahvusvahelist Rahuvalve- ja Julgeolekukeskust. Seal töötavad välisinstruktorid,» kinnitas kaitseminister Oleksi Reznikov Twitteris varem õhurünnaku kohta tulnud teateid. Reznikov nimetas juhtunud terroristlikuks rünnakuks rahule ja julgeolekule Euroopa Liidu ja NATO piiridel ning kutsus üles sulgema Ukraina õhuruumi Vene lennukitele. 

«Pean teatama, et kahjuks oleme kaotanud rohkem kangelasi: Rahvusvahelise Rahuvalve- ja Julgeolekukeskuse ründamise tagajärjel hukkus 35 inimest,» kirjutas Lvivi oblasti kuberner Maksõm Kozitski Telegramis, parandades sellega varasemalt linnapea välja käidud arve.

Kuberneri sõnul sai haavata 134 inimest, nad toimetati sõjaväehaiglasse. Rünnaku tagajärjel puhkenud tulekahjud on pea täielikult likvideeritud.

USA ja NATO on saatnud Javorivi polügoonile regulaarselt instruktoreid ning sealne rajatis on võõrustanud ka rahvusvahelisi NATO õppusi. Seni pole teada, kas välisinstruktorid olid seal ka rünnaku ajal. USA kinnitas 12. veebruaril, et viib Ukrainast ära kõik oma 150 instruktorit.

Paljud ukrainlased on põgenenud Venemaa kallaletungi eest Lvivi, kus siiani on suhteliselt rahulik. Lviv on Poola piirile lähedal ja seetõttu üritatavad paljud inimesed sealtkaudu Ukrainast põgeneda.

Poola piirini jääb väljaõppekeskusest 35 kilomeetrit.

Rünnakud tabasid ka teist Lääne-Ukraina linna Ivano-Frankivskit, mis asub 250 kilomeetri kaugusel Ukraina piirist Slovakkia ja Ungariga.

«Esialgsetel andmetel olid tänahommikused plahvatused tingitud rünnakust lennujaamale,» kirjutas Ivano-Frankivski linnapea Ruslan Martsinkiv Facebookis. Martsinkivi sõnul oli selle rünnaku eesmärgiks külvata paanikat ja hirmu.

Venemaa pommitas eile linnu üle kogu Ukraina, lüües Mariupolit lõunas, tulistades Kiievi äärelinnu ja mitte lubades inimestel vägivalla eest põgeneda.

USA teatas eile veel 200 miljoni dollari eraldamisest Ukrainale täiendavaks abiks kaitsevarustuse soetamiseks ja väljaõppeks.

Venemaa asevälisminister Sergei Rjabkov hoiatas seejärel, et Ukraina sõjaväele varustuse saatmine on tegevus, mis muudab need konvoid legitiimseteks sihtmärkideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles