Kreeka ja Türgi otsivad ühist keelt Ukrainas toimuva sõja osas

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan (paremal) ja Kreeka peaminiser Kyriákos Mitsotákis (vasakul). Foto on illustratiivne.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan (paremal) ja Kreeka peaminiser Kyriákos Mitsotákis (vasakul). Foto on illustratiivne. Foto: MURAT CETINMUHURDAR/PPO / Reuters / Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ja Kreeka peaminiser Kyriákos Mitsotákis kohtuvad pühapäeval Istanbulis, et keskenduda omavahel tegevuste koordineerimisele seoses Ukrainas kestva sõjaga.

Türgi on pakkunud katseid olla konflikti puhul vahetalitajaks ning neljapäeval toimus Antalyas Vene ja Ukraina välisministrite kohtumine.

Kreeka valitsuse kõneisiku sõnul on Mitsotákisel kavas kohtuda Istanbulis pühapäeval Konstantinoopoli oikumeenilise patriarhi Bartholomeosega ning ta on kutsutud lõunale Erdoğaniga.

Ekspertide sõnul on praegu võimalus tuua vaenujalal olnud Kreeka ja Türgi teineteisele lähemale, sest olukord Ukrainas on palju ärevam kui pinged Ateena ja Ankara vahel.

Kaks NATO liitlast olid teravas vastuolus 2020. aastal, mil konflikt tekkis seoses gaasi- ja naftauuringutega Vahemere idaosas, mida Türgi püüdis vaidlusalustes merepiirkondades läbi viia.

Nüüd kinnitas Mitsotákis, et sõidab Türki «produktiivse meeleolu» ja «mõõdukate ootustega».

«NATO partneritena oleme kutsutud... püüdma hoida oma piirkonda eemal mis tahes täiendavast geopoliitilisest kriisist,» rääkis ta kolmapäeval kabinetiistungil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles