Ukrainas hukkus tuntud filmitegija Brent Renaud

Copy
Brent ja Craig Renaud 2006. aastal Los Angelses dokfilmide auhindamistseremoonial.
Brent ja Craig Renaud 2006. aastal Los Angelses dokfilmide auhindamistseremoonial. Foto: Imago/ScanPix

Ukrainas Irpinis hukkus täna Vene üksuste sõjategevuses tuntud dokfilmide ja telesaadete tegija Brent Renaud, selgus mitmest erinevast allikast laekunud teadetest.

Ehkki mehe surnukeha juurest leiti USA päevalehe The New York Times akrediteeringuga pressikaart, siis ajaleht ütles Renaud' surma kohta, et mees ei olnud ajalehe jaoks töötanud juba aastaid, viimati 2015. aastal, mil ka pressikaart väljastati.

«Meid kurvastab sügavalt kuulda teateid Brent Renaud' surmast. Brent oli andekas filmitegija, kes tegi kaastöid The New York Timesile aastate jooksul,» ütles pressiesindaja.

«Sissetungijad tapavad isegi rahvusvaheliste meediaväljaannete ajakirjanikke, kes püüavad näidata tõde Vene vägede metsikustest Ukrainas. Täna lasti Irpinis maha New York Timesi maailmakuulus 51-aastane korrespondent. Veel üks ajakirjanik sai haavata,» ütles Kiievi oblasti politseiülem Andrij Nebitov varem. Ta avaldas ka foto ajakirjaniku ID-kaardist ja passist.

Irpini linnapea sõnul enam piirkonda ajakirjanikke ei lubata.

Uudisteagentuuri AFP korrespondendid nägid Renaud' surnukeha Irpinis. Meedikud ja pealtnägijad ütlesid AFP-le, et Kiievi loodeosa eeslinnas Irpinis sai surma üks USA ajakirjanik ning teine haavata.

Ukraina territoriaalkaitseväe vabatahtlik kirurg Danõlo Šapovalov ütles, et üks ameeriklastest oli saanud koheselt surma, teise haavadega oli ta ise tegelenud.

Tulistamispaigas viibinud Ukraina sõjaväelane ütles sõda kajastavaid uudiseid vahendava kanali Ukraina Sejtšas Telegrami platvormil avaldatud videolõigu vahendusel otse surnukeha juurest, et ameeriklane Brent sai kuulitabamuse pähe ning kuul väljus ta silma kaudu.

Samal platvormil avaldatud videos, mille tegi Itaalia ajakirjanik Annalisa Camilli, ütles haiglasse toimetatud ameeriklane Juan Arredondo, et nad olid parasjagu ületanud Irpinis esimese silla, et filmida sõjapõgenikke linnast lahkumas.

«Istusime autosse, keegi lubas meid viia teise silla juurde. Läbisime kontrollpunkti ning seejärel asuti meid tulistama,» sõnas ta enne operatsioonisaali sõidutamist. «Juht pööras ringi, aga meie pihta jätkati tulistamist. Mu sõber Brent Renaud sai haavata ning ta jäeti maha.»

Camilli küsimusele Brenti seisundi kohta ütles Arredondo, et ta ei tea tema seisundit, kuid nägi, kuidas mees sai kaelapiirkonda tabamuse.

Camilli ütles uudisteagentuurile The Associated Press, et ta oli olnud parasjagu haiglas, kui saabus haavatud Arredondo, kes oli saanud tabamuse selja alaosasse.

Brent Renaud on koos oma venna Craig Renaud'ga viimasel paarikümnel aastal tootnud dokumentaalfilme ja telesaateid, mis räägivad inimlikke lugusid maailma konfliktikolletest, märgib tema filmograafiat hõlmav lehekülg rahvusvahelises filmiandmebaasis IMDb.

Nii on tema kui produtsendi, operaatori ja/või režissööri osalusega valminud lood puudutanud sõdu Iraagis ja Afganistanis, Haiti maavärinat, poliitilisi rahutusi Egiptuses ja Liibüas pärast araabia kevade sündmusi, võitlust Mosuli pärast, äärmuslust Aafrikas, uimastikartellide vägivalda Mehhikos ja noorte põgenike kriisi Kesk-Ameerikas.

Vendade töö on leidnud läbi aastate suurt tunnustust, võidetud on mitmeid auhindu ning nad on kahel korral nomineeritud ka mainekale Emmy auhinnale. Nende filmid ja saated on pälvinud palju positiivset vastukaja mitmete suurte väljaannete kriitikutelt.

IMDb märgib veel, et Craig ja Brent lõid Arkansase osariigis Little Rocki filmifestivali ning Arkansase osariigi filmiinstituudi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles