Nausėda: peame aitama Ukrainat otsese sõjalise vastasseisuta

BNS
Copy
Leedu president Gitanas Nausėda.
Leedu president Gitanas Nausėda. Foto: ISA HARSIN / Scanpix

Rahvusvaheline kogukond ei tohi jääda Venemaa peatamisel poolele teele ning peab toetama Ukrainat kõigi vahenditega, kuid otsese sõjalise vastasseisuta, ütles Leedu president Gitanas Nausėda ajalehes Financial Times avaldatud kommentaaris.

Venemaa agressioon on muutnud lääneriigid ühtsemaks ning pannud juhtivad Euroopa riigid etendama aktiivsemat geopoliitilist rolli, ütles Leedu president.

«Uksed sulguvad Venemaa pealinnale tempos, mis ei oleks olnud veel mõne nädala eest võimalik. NATO on väga aktiivne ja kaasatud ning Euroopa Liit paistab olevat noorenenud ning on sihikindlam kui kunagi varem,» ütles Nausėda.

«Nüüd on oluline mitte poolel teel peatuda. Oleme juba näinud, kuidas Venemaa viib oma tuumaväed kõrgendatud lahinguvalmidusse. Oodata võib teisigi katseid külvata hirmu ja ärevust,» lisas Leedu riigipea.

Nausėda sõnul peab ta Venemaa tuumaähvardusi blufiks ja leiab, et Ukrainat tuleb toetada kõigi vahenditega, astumata siiski otsesse sõjalisse vastasseisu.

«Ent kui lääs ei saa riskida kõikehõlmava tuumasõjaga, ei saa sellega riskida ka Venemaa. Peame Kremli blufi paljastama ning toetama Ukraina võitlust kõigi vahenditega, välja arvatud otsene sõjaline vastasseis,» ütles Leedu president.

Nausėda sõnul ei tohiks Moskval olla vähimatki kahtlust lääne kollektiivses valmisolekus karistada Venemaa edasisi rikkumisi.

«Vaid siis, kui sunnime Venemaa taganema territooriumidelt, mida Moskva on üritanud okupeerida, saame peatada verevalamise ning hoida ära kogu regiooni edasise destabiliseerimise,» ütles Leedu president.

«Ukraina aitamiseks peame ühendama jõud üle Atlandi. Tervitame Ukraina otsust taotleda EL-i liikmestaatust ning loodame, et liitumisprotsess on nii kiire kui antud olukorda arvestades võimalik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles