Gruusia president palus Zelenskõid saata saadik tagasi Thbilisi

Copy
Gruusia president Salomé Zurabišvili.
Gruusia president Salomé Zurabišvili. Foto: STRINGER / EPA / SCANPIX

Gruusia president Salomé Zurabišvili pöördus esmaspäeval parlamendis riigi olukorra kohta aastakõnet pidades Ukraina riigipea Volodõmõr Zelenskõi poole palvega saata Ukraina saadik tagasi Thbilisi.

«Pöördusin oma mulluses aastakõnes parlamendile Gruusia valitsuse poole palvega saata meie saadik Kiievisse ning täna pöördun siit kõnetoolist oma ametivenna ja sõbra Volodõmõr Zelenskõi poole, et ta saadaks saadiku tagasi Thbilisi, et neil rasketel hetkedel tugevneks side meie rahvaste vahel,» ütles Zurabišvili.

Ta märkis, et igasugused erimeelsused Gruusia ja Ukraina vahel on «kasulikud ainult Venemaale».

«Ma ei naase Saakašvilile armuandmise teema juurde, kuna olen vastuse juba korra andnud. Selle teema taaselustamine Ukraina sõjaga seoses tähendab ainult meie ühiskonna polariseerumise süvendamist. Ükskõik milline katse tuua meie ja Ukraina vahele lahkarvamusi on vastuvõetamatu ja ma ei luba seda,» ütles Zurabišvili.

Ta juhtis tähelepanu Gruusia valitsuse ja opositsiooni seisukohtadele Ukraina ning selle abistamise suhtes.

«Valitsev enamus nimetab ühiskonnas nõusoleku otsimise asemel opositsiooni kas reeturiks või sõjaerakonnaks. Opositsioon omakorda selle asemel, et otsida viise üksmeelele jõudmiseks, kuulutab võimude iga avalduse või otsuse venemeelseks. Mõlemad lähenemised on täiesti vastuvõetamatud nii riigis kui ka välismaal ning teatud määral lausa ohtlikud,» ütles Zurabišvili.

Ta kutsus valitsevat enamust ja opositsiooni üles kindlustama Gruusia ühinemine Euroopa Liiduga ja tingimusteta toetus Ukrainale.

Vahetult pärast Ukraina sõja algust kutsus president Zelenskõi suursaadiku Thbilisist tagasi konsultatsioonidele seoses Gruusia valitsuse avaldustega, et Gruusia Venemaa-vastaste sanktsioonidega ei ühine ning takistab vabatahtlike minekut Ukrainasse.

Gruusia peaminister Irakli Garibašvili kutsus eelmisel kevadel saadiku Kiievist tagasi konsultatsioonidele seoses Ukraina toetusega Gruusias kuritegude eest tagaotsitavale Gruusia endisele presidendile Mihheil Saakašvilile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles