Scholz saabus oma esimesele visiidile Türgisse (1)

Copy
Saksa kantsler Olaf Scholz ja Türgi president Recep Tayyip Erdoğan kohtumisel Ankaras.
Saksa kantsler Olaf Scholz ja Türgi president Recep Tayyip Erdoğan kohtumisel Ankaras. Foto: Guido Bergmann/BPA/Handout via REUTERS / Scanpix

Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz saabus esmaspäeval Türgisse, kus arutab Venemaa sissetungi Ukrainasse president Recep Tayyip Erdoğaniga, kes loodab vahendada rahuläbirääkimisi Kiievi ja Moskva vahel.

Pealinnas Ankaras peetav kohtumine on esimene nende kahe NATO riigi liidrite vahel pärast seda, kui Scholz võttis ameti üle Angela Merkelilt, kellega Erdoğanil on erisuhe.

«@olafscholz on esmakordselt Türgis kui Saksamaa liidukantsler,» kirjutas Saksamaa suursaatkond oma Instagrami-kontol pealkirja pildile, millel maskis Scholz lennuki treppi mööda laskub.

Ankara etendab Venemaa ja Ukraina delegatsioonide vahel vahendajarolli ning peab mõlema sõjas osaleva poolega otsekontakti.

Türgi on tavapäraselt olnud Kiievi liitlane, ent sõltub tugevalt Venemaa maagaasist ja turistidest. Erdoğan on küll Moskva rünnakud Ukraina vastu hukka mõistnud ja nimetanud neid vastuvõetamatuteks, ent jättis siiski liitumata Venemaa majanduse pihta suunatud lääneriikide sanktsioonidega.

Scholz külastas aga enne Venemaa sissetungi Ukrainasse Moskvat ning on seejärel mitmel korral pidanud telefonivestlusi Vene presidendi Vladimir Putiniga ning samal ajal andnud Kiievile relvaabi.

Saksa rahvusvaheliste ja julgeolekuasjade instituudi uurija Günter Seufert märgib, et Scholzi külaskäigu eesmärk on hoida Ankarat eemal.

«Keegi ei nõua Türgilt Lääne sanktsioonidega ühinemist, ent Türgi ei peaks avama täiendavaid kanaleid, et sanktsioonidest mööda minna,» sõnas ta AFPle.

Seuferti kohaselt jälgivad eurooplased väga hoolikalt kõiki neid tuhandeid Vene kodanikke, kes oma riigist põgenevad otselennuga Istanbuli.

Nende seas võib tema sõnul olla ärimehi, kes võivad püüda oma äritegevuse Türki ümber tuua.

«Türgi teeb oma regioonis läbi muudatusi ning püüab parandada suhteid Läänega, Saksamaa tuleb ja ütleb, et on valmis aitama, ent tegemist on tingimustega esitatud pakkumisega - Türgi ei peaks õõnestama sanktsioone,» sõnas Seufert.

Ankara on viimasel ajal püüdnud siluda suhteid oma lähinaabritest rivaalidega. Nii näiteks külastas Türgi pealinna läinud nädalal Iisraeli president Isaac Herzog ning pühapäeval Kreeka peaminister Kyriákos Mitsotákis.

Neljapäeval vahendas Türgi esimesi kõnelusi Venemaa ja Ukraina välisministrite vahel pärast sõjategevuse algust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles