Vaidlus asteekide pärandi üle sundis kahte meest häkkima Viini muuseumi

Javier Brandoli
, ajakirjanik
Copy
Väidetavalt asteegist valitsejale Montezuma II-le kuulunud Lõuna-Ameerika papagoilaste sulgedest valmistatud kroon, mida Mehhiko soovib Austrialt tagasi saada.
 
Väidetavalt asteegist valitsejale Montezuma II-le kuulunud Lõuna-Ameerika papagoilaste sulgedest valmistatud kroon, mida Mehhiko soovib Austrialt tagasi saada.  Foto: Thomas Ledl/CC BY-SA 4.0/Wikimedia Commons

Kaks Mehhikost pärit aktivisti, dokumentalist Sebastián Arrechedera ja publitsist Yosu Arangüena «häkkisid» Viini etnograafiamuuseumi eesmärgiga alustada kampaaniat, mis sunniks Austria võime tagastama Mehhikole asteegist keisri Montezuma II peaehte.

Tegu on 175 sentimeetrit laia ja 116 sentimeetrit pika peaehtega, mis on valmistatud Lõuna-Ameerika papagoilaste sulgedest ja mille tagastamine kodumaale, kust see 16. sajandil minema viidi, on olnud kaua Mehhiko palve.

Ajal, mil Mehhiko populistist president Andrés Manuel López Obrador tekitas diplomaatilise konflikti, rünnates läbirääkimiste ajal peaehte tagasi toimetamise üle Austria valitsust ja muutes protsessi veel keerulisemaks, tulid Arrechedera ja Arangüena lagedale plaaniga, mille võib kokku võtta nii: kui Montezuma ei tule Mehhiko juurde, läheb Mehhiko Montezuma juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles