INTERVJUU Venemaa üllatas vaatlejaid suutmatusega kehtestada õhus ülevõim (12)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
«Kui inimesed ütlevad «lennukeelutsoon», siis nad eeldavad, et asi on lihtne. Tegelikult pole. On palju erinevaid lennukeelutsooni variante,» ütleb Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Tony Lawrence. 
«Kui inimesed ütlevad «lennukeelutsoon», siis nad eeldavad, et asi on lihtne. Tegelikult pole. On palju erinevaid lennukeelutsooni variante,» ütleb Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Tony Lawrence. Foto: Madis Veltman

Arvatakse, et Venemaa pole Ukraina õhuruumis ülevõimu kehtestanud seetõttu, et nende pilootidel lihtsalt napib vajalikke oskusi, ütleb Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Tony Lawrence.

Alustades nendest hävitajatest MiG-29, mida Ukraina ELi riikidelt palus – Poola oligi justkui USA toetusel neid andmas, aga lõpuks ikkagi ei andnud. Milles asi? Kas see kaup on nüüd ametlikult maha kantud?

Tundub, et see oli paras segadus, mille haldamisega ei saanud NATO liitlased hästi hakkama – tundus, et seda ei tule, siis, et tuleb, ning siis jälle, et ei tule.

See näitab, kui ettevaatlikud on liitlased Ukrainas rohkem sõjaliselt sekkumise suhtes. Hävitajate andmine on suur samm edasi. Mure, et Venemaa näeks seda eskalatsioonina, viis selleni, et ei USA ega Poola tahtnud, et annetusel oleksid nende näpujäljed.

Asja teine pool on see, et USA kahtleb nende lennukite sõjalises tähtsuses. Eelmisel nädalal ameeriklastelt tulnud andmetel lendab Ukraina praegu 56 lahingulennukiga ja teeb vaid viis kuni kümme väljumist päevas. Ehk nad ei pruugi isegi suuta seda lisavõimekust käiku lasta.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles