ÜRO: maailm ei tohiks Ukraina sõja tõttu unustada Afganistani

Copy
ÜRO pagulasameti (UNHCR) juht Filippo Grandi visiidil Kabulis.
ÜRO pagulasameti (UNHCR) juht Filippo Grandi visiidil Kabulis. Foto: STRINGER / EPA / SCANPIX

Venemaa sõda Ukrainas ei tohi panna maailma unustama Afganistani, ütles teisipäeval ÜRO pagulasameti (UNHCR) juht, hoiatades, et Afganistani humanitaarvajaduste ignoreerimine võib olla väga riskantne.

Afganistanis neli päeva kestval visiidil viibiv Filippo Grandi ütles, et rahvusvaheline kogukond peab jätkama suhtlemist Talibani võimudega, kuna Afganistan vajab hädasti humanitaarabi.

«Kogu maailma tähelepanu on praegu keskendunud Ukrainale,» ütles Grandi. «Kuid minu sõnum siit on see, ärge unustage teisi olukordi, kus on vaja tähelepanu ja ressursse ning Afganistan on üks neist.»

«Tähelepanu hajumise oht on väga, väga suur. Humanitaarabi peab liikuma, hoolimata sellest, kui palju teisi kriise konkureerib Afganistaniga üle kogu maailma,» lausus ta.

Doonorriigid, ÜRO agentuurid ja Afganistani tsiviilühiskond osalevad sel kuul finantside kogumise üritusel.

Taliban haaras Afganistanis võimu eelmise aasta 15. augustil, kui USA juhitud võõrväed olid kiirustades riigist lahkumas. Sestpeale on humanitaarkriis seal süvenenud.

Grandi märkis, et sõda Ukrainas on juba raskendamas rahakogumist Afganistani jaoks.

UNHCR on kutsunud maailma riike eraldama sel aastal Afganistani jaoks 340 miljonit dollarit, kuid seni on saadud lubadused ainult umbes 100 miljoni dollari osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles