Suri Pulitzeriga pärjatud USA kirjanik John Updike

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA romaanikirjanik John Updike.
USA romaanikirjanik John Updike. Foto: AP / Scanpix

Täna suri Massachusettsis USAs 76-aastaselt kopsuvähki üks tuntumaid kaasaegseid ameerika kirjanikke ja kirjanduskriitikuid John Updike.

Luuletaja, lühijutu- ja romaanimeister, kunsti- ning kirjanduskriitik John Hoyer Updike sündis 1932. aastal Pennsylvanias ning lõpetas 1954. aastal cum laude Harvardi ülikooli inglise keele ja kirjanduse alal. Inglismaal Oxfordis õppis ta mõnda aega ka kunsti.

Ta on olnud ajakirjade New Yorker ja The New York Review of Books regulaarne kaastöötaja ning avaldanud palju kunsti- ja kirjanduskriitikat.

Oma pool sajandit kestnud loomekarjääri jooksul avaldas ta umbkaudu 50 raamatut ning tema valdavalt modernistlik proosa lahkab II maailmasõja järgse USA ühiskonna ja põlvkonna hingepiinu ja valupunkte, rääkides tihti seksist, suhtepettustest ja lahkuminekutest.

Updike võitis palju kirjandusauhindu, millest silmapaistvamad on kindlasti kaks Pulitzeri preemiat ta osaliselt autobiograafiliste Rabbiti-sarja romaanide eest.

Mitmed ta romaanid said Ühendriikides bestsellereiks, neist on vändatud filme (nagu näiteks «Eastwicki nõiad») ning kirjanikku peeti üheks olulisemaks kaasaegseks prosaistiks Ameerikas.

Eesti keeles on kirjanikult 1964. aastal Loomingu Raamatukogu sarjas ilmunud Uno Lahe tõlgitud ja koostatud jutukogu «Vetelpäästja», 1968. aastal Enn Soosaare tõlgitud romaan «Kentaur» ning 2002. aastal Ene-Reet Sooviku tõlkes romaan «Gertrud ja Claudius».

Kirjanikku jäävad leinama teine abikaasa ning kokku neli last. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles