Stoltenberg: NATO tahab idatiivale oluliselt rohkem vägesid paigutada

Copy
NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: Olivier Matthys/AP/Scanpix

NATO kaitseministrid tegid täna alliansi sõjalistele juhtidele ülesandeks koostada plaan alliansi idatiiva tugevdamiseks Venemaa invasiooni järel Ukrainasse, ütles NATO peasekretär Jens Stoltenberg.

Stoltenbergi sõnul tuleb kokku panna plaan «pikaajalise kollektiivkaitse ja heidutuse uuendamiseks».

«Maismaal peaks meie uus hoiak hõlmama oluliselt rohkem vägesid alliansi idatiival, kõrgema valmisolekuga ning suurema hulga eelpaigutatud relvastuse ja varudega,» ütles Stoltenberg kaitseministrite kohtumise järel.

«Õhus: rohkem liitlaste õhujõude ja tugevdatud integreeritud õhu- ja raketitõrje. Merel: lennukikandjate löögirühmad, allveelaevad ja märkimisväärne arv sõjalaevu alaliselt.»

Ehkki Poola on teinud üleskutse saata Ukrainasse rahuvalvemissioon humanitaarabi osutamiseks, kinnitas peasekretär, et allianss ei plaani vägesid sinna lähetada.

«Toetame rahupüüdlusi, kutsume Venemaad, president (Vladimir) Putinit oma vägesid välja viima, kuid meil ei ole kavas viia NATO vägesid Ukrainasse,» lausus ta.

NATO on tõrjunud ka enda ridadesse mitte kuuluva Ukraina üleskutse konflikti sekkuda, eeskätt läbi lennukeelutsooni kehtestamise Vene pommirünnakute lõpetamiseks.

Alliansi teatel võib otsene sekkumine viia konfliktini Venemaaga, mis võib omakorda paisuda tuumasõjaks.

Liitlasriigid on saatnud Ukraina vägedele aga relvastust oma riigi kaitsmiseks, sealhulgas tanki- ja õhutõrje raketisüsteeme.

Moskva on hoiatanud, et mis tahes relvatarned on legitiimne sõjaline sihtmärk.

«Ministrid arutasid seda täna, nad kinnitasid sõnumit, et on oluline pakkuda tuge varustusega, kõrgtasemel varustusega, õhutõrjesüsteemidega, tankitõrjerelvadega ja ka palju muud laadi abi,» ütles Stoltenberg.

«Aga NATO õhu- või maismaavõimekuste lähetamist Ukrainasse ei ole.»

NATO juhid kogunevad järgmisel nädalal erakorralisele tippkohtumisele Brüsselis, et arutada Ukraina sõda ja vastust Venemaa kallaletungile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles