USA suurendab julgeolekuabi Balti riikidele 180 miljoni dollarini

BNS
Copy
Eestis Saber Strike 22 õppustel osalevad USA sõdurid.
Eestis Saber Strike 22 õppustel osalevad USA sõdurid. Foto: Valda Kalnina/EPA/Scanpix

Ameerika Ühendriikide Kongress võttis vastu 1,5 triljoni dollari suuruse eelarvepaketi, mis muu hulgas näeb 2022. aastal ette 180 miljoni dollari suurust julgeolekuabi Eestile, Lätile ja Leedule selleks eraldi loodud Balti Julgeolekuinitsiatiivi raames, mida on üle 10 miljoni dollari võrra rohkem kui eelmisel aastal.

2020. aastal loodud Balti Julgeolekuinitsiatiiv võimaldab Ühendriikidel süsteemsemalt toetada Eesti, Läti ja Leedu iseseisva kaitsevõime ja omavahelise koostalitlusvõime arendamist, tuues Balti regiooni julgeolekumured USA seadusandluses selgemalt välja. Möödunud aastal eraldati initsiatiivi raames Balti riikidele 169 miljonit dollarit.

Tänu USA julgeolekuabile on Eesti, Läti ja Leedu suutnud mitmed oma sõjalise taristu ja võimearenduse projektid planeeritust kiiremini ellu viia. Peamine fookus on olnud erioperatsioonide, õhukaitse, laskemoonavarude ja mereolukorrateadlikkuse valdkondadel. Uue prioriteedina soovivad Balti riigid USA toetusel ühiselt välja arendada pikamaa kaugtule võimekuse.

Lisaks USA julgeolekuabile on tunduvalt suurenenud ka Ühendriikide relvajõudude kohalolek Läänemere piirkonnas. USA tugevdus meie regioonile tervikuna hõlmab F-35 hävitajaid, AH-64 ründekoptereid, Patriot õhutõrjesedameid ja maaväeüksuste saatmist Läänemere piirkonda. Vahetult pärast sõjategevuse intensiivistumist Ukrainas jõudsid Ämari lennubaasi kolm USA varghävitajat F-35 ja teised lennuvahendid.

Samuti toimub Balti riikides Ühendriikide juhitav õppus Saber Strike, mille raames harjutatakse muu hulgas õhutõrjet. Lisaks teenivad Eestis Ühendriikide eriväelased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles