Google Mapsi andmetel on Tajuya külast Las Manchasse viis kilomeetrit. Reaalsuses tuleb sinna pääsemiseks sõita aga ümber La Palma saare, sest küladevaheline ala on mattunud kohati 70 meetri paksuse laavakihi alla.

Nii näiteks käis Annika Kiili elukaaslase isa saare lääneosas asuvaid banaaniistandusi kastmas kokku viis tundi – kaks ja pool tundi sinna ja teine sama palju mööda mägiteid tagasi koju Cumbre Vieja vulkaani külje alla, kust eelmise aasta septembris hakkasid voolama hiiglaslikud laavajõed.

«Muidugi on olemas igasugused äpid, millega saab kasta, aga neil on selline süsteem, et peab minema üks inimene korra või kaks nädalas ja keerama seal kraani lahti ja kinni,» kirjeldas Kanaaridel turisminduses tegutsev Kiili ühte oma elukaaslase isa tööülesannetest.

Kui vulkaan 19. septembril purskama hakkas, tuli kiiruga päästa, mis päästa annab. «Ja banaanikobar võib olla väga raske, ütleme 50–60, kuni 150 kilo. Ma ei tea, kui palju nad tol päeval edasi-tagasi jooksma pidid. Väga palju saaki läks ka luhta. Enamik banaane muidugi enam müügikõlblikud ei olnud,» rääkis Kiili.

Kommentaarid
Copy