Leedu ootab USA-lt «raudkuplit» Baltimaade kaitseks (4)

BNS
Copy
Niinimetatud raudkuppel Iisraeli kohal
Niinimetatud raudkuppel Iisraeli kohal Foto: MOHAMMED SABER/EPA

Leedu seimi väliskomisjoni esimees Laima Liucija Andrikienė kutsus Washingtonis viibides USA-d tugevdama Baltimaade kaitset ning looma selleks midagi Iisraeli «raudkupli» sarnast.

Andrikienė võttis neljapäeval osa USA sõltumatu valitsusagentuuri nn Helsingi komisjoni avalikust istungist Venemaa Ukrainasse tungimise teemal.

«Heidutuse tugevdamisest enam ei piisa. Peame looma usutava kaitse, enne kui hilja,» ütles Leedu poliitik, kes võttis koos Läti ja Eesti kolleegidega osa Balti riikide julgeolekule pühendatud arutelust.

Andrikienė sõnul nõuab nihe heidutuselt kaitsele ka muutust mõtteviisis. Leedu on juba rakendanud meetmeid vajaliku taristu parandamiseks, ütles ta.

«Me kutsume USA-d suurendama pingutusi tagamaks meie kaitse, eriti märkimisväärsete täiendavate alaliste lahingvägede paigutamisega,» ütles ta ja lisas, et Balti riikides on õhutõrje otsustava tähtsusega.

«Meil on vaja oma «raudkuplit». Õhukaitset Balti riikide kohal tuleb tugevdada,» rõhutas Andrikienė, kelle sõnul on vaja lahinglennukeid ning lühi-, kesk- ja pikamaa õhutõrjet.

«Raudkuplist» rääkides peavad Leedu poliitikud silmas Iisraeli modernset raketitõrjesüsteemi, mis kaitseb riiki regulaarsete terrorirünnakute eest.

Andrikienė sõnul demonstreeriks see «NATO poliitilist selgroogu» ning tõestaks usutavalt, et allianss on valmis «kaitsma iga tolli oma territooriumist».

«Selleks vajame USA-lt tugevat poliitilist tahet,» ütles Leedu poliitik kongresmenidest koosneva Helsingi komisjoni poole pöördudes.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles