Putin ilmus Moskvas rahva ette ajal, mil rünnak Ukrainale jätkub (21)

Copy
Venemaa president Vladimir Putin Moskvas Lužniki staadionil 18. märts 2022.
Venemaa president Vladimir Putin Moskvas Lužniki staadionil 18. märts 2022. Foto: Alexander Vilf/POOL/AFP/Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin osales reedel suurel rahvakogunemisel Moskvas Lužniki staadionil ning ülistas riigi relvajõude, kes on korraldanud mürskude ja rakettidega surmakülvavaid rünnakuid Ukraina linnadele.

«Nad aitavad ja toetavad üksteist õlg õla kõrval,» ütles Putin haruldasel ilmumisel rahva ette. «Sellist ühtsust ei ole meil kaua olnud,» vastas ta rahvahulgast kostvale juubeldusele.

Moskva politsei teatel tähistas Lužniki staadionil ja selle ümbruses Krimmi poolsaare annekteerimise kaheksandat aastapäeva enam kui 200 000 inimest.

Ürituse avanguks esitas tuntud laulja Oleg Gazmanov laulu, mille algusread ütlevad et «Ukraina ja Krimm, Valgevene ja Moldova, see kõik on minu riik».

Püüdes sõda õiglasena kujutada ja Venemaa vägesid tunnustada, ütles Putin Piiblit parafraseerides: «Pole suuremat armastust kui loovutada oma hing sõprade pärast.» Edasi kordas ta väidet, et sissetungi oli vaja «genotsiidi» ärahoidmiseks.

Putin märkis, et Donbassi elanike vastu, kes «ei nõustunud (2014. aastal – IF) riigipöördega, korraldati kohe sõjalised karistusoperatsioonid».

«Nad pandi kohe blokaadi, allutati süstemaatilisele suurtükitulele, õhulöökidele.»

Putini kõne kestis umbes viis minutit. Mõnede osalejate, sealjuures ka esinejate T-särkidel või jopedel oli kujutatud Z-täht, mille sõja toetajad on omaks võtnud ning mida võib näha Ukrainasse tunginud Vene tankidel ja sõjaväeautodel.

Tsiteerides Piiblit ja 18. sajandi Vene admirali toetus Putin taas ajaloole ja õigeusule, mille abil ta on püüdnud Nõukogude Liidu järgset Venemaad kokku siduda.

Vene riigitelevisioon katkestas reedel aga poole lause pealt Putini kõne. Kõne katkes ja telekas hakkas mängima patriootlik muusika.

Riigipea kõne katkestati poole lause pealt, kui ta oli ütlemas: «Juhtus nii, et operatsiooni algus langes juhuslikult kokku ühe meie silmapaistva sõjaväe... sünnipäevaga...». Vene riigitelevisioon on rangelt kontrollitud ja taolised katkestused on äärmiselt ebatavalised.

Vene presidendi pressisekretär Dmitri Peskov selgitas, et selle põhjustas serveri tehniline rike.

Kommentaarid (21)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles