Brasiilia kohus keelas presidenti vihastades sõnumirakenduse Telegram

Copy
Telegrami logo Brasiilia lipu taustal.
Telegrami logo Brasiilia lipu taustal. Foto: Andre M. Chang/ZUMA Press Wire/Scanpix

Brasiilia ülemkohtu kohtunik otsustas reedel blokeerida kogu riigis populaarse sõnumirakenduse Telegram, mis on parempopulistliku presidendi Jair Bolsonaro üks lemmiksuhtluskanaleid.

Kohtunik Alexandre de Moraes põhjendas otsust asjaoluga, et Telegram ei ole täitnud võimude korraldusi ja eemaldanud desinformatsiooni sisaldavaid sõnumeid.

Otsus sündis ajal, mil populaarsust kaotav Bolsonaro on valmistumas oktoobrikuisteks valimisteks, lootes Telegrami rakenduse abil oma poolehoidjaid ergutada.

«Telegrami lugupidamatus Brasiilia seaduste vastu ja lugematute kohtuotsuste korduv täitmatajätmine ... on täielikus vastuolus õigusriigi põhimõtetega,» kirjutas Moraes.

Tema sõnul on ettevõte korduvalt keeldunud täitmast politsei, kõrgema valimiskohtu ja ülemkohtu enda otsuseid ja nõudeid.

Ta ütles, et see hõlmab ka ülemkohtu uurimist Bolsonaro administratsiooni vastu esitatud kaebuste osas, mis puudutab ametlike sidekanalite kasutamist valeteabe levitamiseks.

Bolsonaro on avalikult tülli pööranud Moraesega, kes on andnud korraduse uurida selle juhtumi käigus ka presidendi enda tegevust.

Bolsonaro peab otsust «vastuvõetamatuks», öeldes, et see seab ohtu brasiillaste vabaduse.

Moraes «ei suutnud midagi ette võtta kahe või kolme inimese vastu, kes tema hinnangul tulnuks blokeerida, mistõttu otsustas karistada 70 miljonit inimest», ütles Bolsonaro.

Varem oli Bolsonaro postitanud Twitterisse lingi oma kanali tellimiseks Telegramis, mis veel reede pärastlõunal Brasiilias töötas.

«Meie Telegram teavitab inimesi iga päev paljudest olulistest riiklikku huvi pakkuvatest sammudest, mida paljud kahjuks tähele ei pane,» kirjutas ta.

«Tere tulemast ja jagage tõde.»

Justiitsminister Anderson Torres märkis Twitteris, et ootamatu otsusega tehti ülekohut miljonitele brasiillastele, lisades, et tema ministeerium uurib, kuidas anda inimestele tagasi õigus sotsiaalvõrgustikku kasutada, täpsustamata siiski kuidas.

Moraesi otsus andis Brasiilia riiklikule telekomifirmale (Anatel) 24 tundi aega Telegrami tegevuse peatamiseks kogu riigis.

Poliitikanalüütik ja digikommunikatsiooni ekspert Pablo Ortellado säutsus Twitteris, et otsus võib mõjutada valimisi.

Vene päritolu tehnoloogiaettevõtja Pavel Durovi poolt 2013. aastal asutatud ja Dubais asuv Telegram on üliedukas Brasiilias, kus seda on alla laaditud 53 protsenti kõigist mobiiltelefonidest.

Durov vabandas reedel Instagrami postituses ülemkohtu ees.

«Meie meeskonna nimel vabandan Brasiilia ülemkohtu ees meie hooletuse pärast. Oleksime kindlasti saanud paremat tööd teha,» ütles ta.

Bolsonaro, kelle mitmeid postitusi Facebook, Twitter ja YouTube on desinformatsioonireeglite rikkumise tõttu blokeerinud, on innukalt julgustanud oma valijaid teda Telegramis jälgima.

Bolsonaro on viimastes arvamusküsitlustes jäänud märgatavalt maha oma tõenäolisest vastasest, vasakpoolsest ekspresidendist Luiz Inácio Lula da Silvast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles