Teadur: Valgevene sõjaväest ei oleks Venemaale suurt tuge

Copy
Mõtlik Aleksandr Lukašenko kuu aja eest Moskvas.
Mõtlik Aleksandr Lukašenko kuu aja eest Moskvas. Foto: Sergei Gunejev / Sputnik / Kremlin Pool/Scanpix

Venemaa toetamine Ukraina sõjas on diktaator Aleksandr Lukašenko otsus, kuid Lukašenkol on küllalt põhjust vältida Valgevene vägede saatmist Ukrainasse, ütles Soome välispoliitika instituudi vanemteadur Rõhor Nižnikau STT-le.

Seni on Lukašenko lubanud kasutada Valgevene territooriumi Ukraina ründamiseks ning haavatud Vene sõdurid on ravil Valgevene haiglates. Küll aga ei ole Valgevene teadaolevalt saatnud oma vägesid Ukrainasse ning Valgevene armeel ei ole selleks ka soovi, leidis oma doktorikraadi Tartu Ülikoolis omandanud Nižnikau.

«Ka Lukašenko mõistab, et Ukraina sõda on nii sõjaväelaste kui elanikkonna seas äärmiselt ebapopulaarne,» ütles teadur.

Nižnikau ei välistanud siiski täielikult Valgevene vägede saatmist Ukrainasse, kuid ütles, et hetkel on see väga ebatõenäoline.

Poolas paguluses elav Valgevene armee erualampolkovnik Valeri Sahaštšik ütles usutluses väljaandele Politico, et Valgevene armeel puudub kogemus võitluseks välisriikides.

«Valgevene sõjavägi ei ole kunagi kusagil võidelnud, see ei ole väliskonfliktideks valmistunud. Lukašenko ei ole idioot, ta mõistab, kui suur on tõenäosus, et Valgevene armeed ei saadaks edu, vaid see kannaks suuri kaotusi,» sõnas Sahaštšik.

Viimastel päevadel on Valgevenest tulnud ärevaid teateid nii sõjaväe liikumiste sagenemisest kui ka sõjaväekohuslaste kokkukutsumistest. Veel paari päeva eest levisid videod Valgevene sõjaväekolonnidest riigi kaguosas, Venemaa ja Ukraina piiride lähedal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles