Hispaanias avaldatakse meelt kiire hinnakasvu vastu

Copy
Hispaania paremäärmusliku erakonna Vox korraldatud protest hinnatõusu vastu Madridis. 19. märts 2022.
Hispaania paremäärmusliku erakonna Vox korraldatud protest hinnatõusu vastu Madridis. 19. märts 2022. Foto: Jorge Guerrero/AFP/Scanpix

Hispaanias avaldasid laupäeval tuhanded inimesed meelt toidu, elektri ja kütuse kallinemise vastu, mida on kiirendanud Vene invasioon Ukrainasse.

Meeleavaldused Hispaania suuremates linnades korraldas paremäärmuslik erakond Vox, mis püüab kasutada kiirest elukalliduse tõusust tingitud rahulolematust enda kasuks.

Madridi linnavalitsuse ette kogunesid tuhanded inimesed, kes lehvitasid Hispaania lippe ja skandeerisid vihaseid loosungeid nõudmaks sotsialistist peaministri Pedro Sáncheze tagasiastumist.

«Sánchez, sa oled jamps, langeta meie arveid!» karjusid nad, hõikudes vahele ka «Elagu Hispaania!»

«Meil on kõige halvem võimalik valitsus. See ei ole isegi valitsus, see on viletsuse vabrik... mis röövib ja riisub töölisi läbi ahistavate maksude,» jutustas Voxi juht Santiago Abascal meeleavaldajatele.

«Nad tõstavad elektri ja gaasi hindasid ja ütlevad, see on (Vene presidendi Vladimir) Putini pärast, aga see on vale. See oli enne ka nii,» leidis 56-aastane meeleavaldaja Anabel.

Demonstrantide sõnul peaks valitsus makse inimeste toetamiseks langetama.

«Riik, mis tõstab sel moel hindasid ja ei aita kodanikke läbi maksude osalise langetamise, on oma rahva hüljanud,» ütles 53-aastane Francisco. «Me peame sundima valitsuse tegudele – või nad Hispaania nimel kõrvaldama.»

Elektrihind kasvas läinud aastal Hispaanias 72 protsenti, mis on üks kõrgemaid näitajaid Euroopa Liidus. Alates Vene invasioonist Ukrainasse on hinnakasv veelgi hoogustunud.

Hispaania veokijuhid teatasid esmaspäeval tähtajatust streigist, mis viis riigis tarneprobleemideni.

Riigi kaks suurimat ametiühingut UGT ja CCOO kutsusid hinnakasvu tõttu üleriiklikule streigile 23. märtsil.

Valitsus on tõotanud võtta meetmeid energia- ja kütusehinna langetamiseks, kuid lubas oma plaane esitleda alles 29. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles