Hiina asevälisminister: NATO ei tohi itta laieneda (18)

Copy
NATO lipp
NATO lipp Foto: GEORGES GOBET / AFP

Hiina asevälisminister kutsus laupäeval NATO-t üles kinni pidama väidetavast lubadusest mitte itta laieneda.

Hiina asevälisminister Le Yucheng kritiseeris laupäeval peetud kõnes Venemaale Ukrainasse tungimise järel kehtestatud sanktsioone, öeldes, et Ukraina sõja juurpõhjus peitub «külma sõja mentaliteedis ja jõupoliitikas».

Kremli jutupunkte korrates ütles Hiina kõrge ametnik, et kui NATO laienemine jätkub, siis võib see jõuda Moskva eeslinnadeni, kust saab lasta Kremli pihta rakette seitsme või kaheksa minutiga.

«Suure riigi, eriti tuumariigi nurka surumine tooks endaga kaasa liiga kohutavad tagajärjed, et sellele mõelda,» rääkis ta.

Ta väljendas mõistmist Venemaa presidendi Vladimir Putini korduvalt väljendatud seisukoha suhtes, et NATO pidanuks lagunema ja taanduma ajalukku koos Varssavi Lepinguga.

Siiski on NATO lagunemise asemel hoopis tugevnenud ja laienenud ning sekkunud sõjaliselt Jugoslaavias, Iraagis, Süürias ja Afganistanis, märkis ta. «Sel teel tekkivaid tagajärgi võinuks hästi ette näha. Ukraina kriis on karm hoiatus.»

Le ütles samuti, et Hiina president Xi Jinping ärgitas reedel toimunud kõnelusel USA presidendi Joe Bideniga osapooli näitama üles poliitilist tahet dialoogi ja läbirääkimiste tarvis.

«USA ja NATO peaksid pidama dialoogi ka Venemaaga, et lahendada Ukraina kriisi tuum ja leevendada nii Venemaa kui ka Ukraina julgeolekumuresid,» osutas ta.

Tagasi üles