UNICEF: Ukrainast on põgenenud üle 1,5 miljoni lapse (1)

Copy
Ukrainast põgenenud lapsed Rumeenia piiril.
Ukrainast põgenenud lapsed Rumeenia piiril. Foto: Reuters/ScanPix

ÜRO lastefondi UNICEF andmeil on üle Ukraina piiride Venemaa sissetungi järel põgenenud üle 1,5 miljoni lapse, organisatsioon hoiatas pagulaslastega kaubitsemise ja nende ärakasutamise ohu eest.

Organisatsiooni sõnul püüavad inimkaubitsejad sageli ära kasutada kaost, mis tekib, kui liikvel on palju inimesi.

«Ukraina sõda toob kaasa ulatusliku ümberasumise ja põgenikevood – tingimused, mis võivad viia inimkaubanduse märkimisväärse kasvu ja ägeda lastekaitsekriisini,» ütles laupäeval UNICEF-i Euroopa ja Kesk-Aasia piirkonna direktor Afshan Khan.

Neljapäevaks oli üle Ukraina piiri Rumeenia poolele jõudnud enam kui 500 saatjata last.

Lapsed, kes on vanematest eraldatud, on inimkaubanduse ja ekspluateerimise suhtes eriti haavatavad, hoiatab lastefond.

Kokku on Venemaa rünnaku eest Ukraina sees või üle selle piiride põgenenud ligi 10 miljonit inimest, teatas ÜRO humanitaarasjade koordineerimise büroo (OCHA) reedeses aruandes. See on pea veerand riigi kogu elanikkonnast.

Aruande kohaselt on Ukrainas sisepagulasi hinnanguliselt 6,5 miljonit ja välismaale on Venemaa sissetungi järel põgenenud 3,3 miljonit inimest.

«Inimesed põgenevad, sest kardavad pomme, õhulööke ja valimatut hävitamist,» ütles laupäeval ÜRO pagulaste ülemvolinik Filippo Grandi. «Abi on ülitähtis, kuid see ei suuda peatada hirmu. Ainult sõja peatamine saab.»

ÜRO pagulasameti (UNHCR) andmeil on üle kahe miljoni välismaale pagenud inimese ületanud Poola piiri. UNHCR-i hinnangul jätkab aga suur osa neist reisimist teistesse riikidesse.

UNHCR prognoosis varem, et Venemaa sissetungi tagajärjel võib Ukrainast lahkuda kuni neli miljonit inimest. Eelmisel nädalal ütles organisatsioon, et see arv võib kujuneda veelgi suuremaks.

Umbes 90 protsenti Ukrainast pagenutest on naised ja lapsed. 18–60-aastased Ukraina mehed ei saa riigist lahkuda, sest peavad jääma oma riiki kaitsma.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles