Paavst nimetas sõda Ukrainas tülgastavaks ja pühadust teotavaks

Copy
Täna Püha Peetruse väljakule paavst Fransiscust kuulama tulnud rahvamass.
Täna Püha Peetruse väljakule paavst Fransiscust kuulama tulnud rahvamass. Foto: Grzegorz Galazka/SIPA/Scanpix

Paavst Franciscus mõistis pühapäeval teravalt hukka Venemaa tülgastava sõja Ukraina vastu ning nimetas seda julmaks ja pühadust teotavaks ebainimlikkuseks.

Paavst ei ole varem sedavõrd teravalt kritiseerinud sündmusi, mis vallandusid 24. veebruaril, kui Venemaa tungis Ukrainasse.

Täna Püha Peetruse väljakul tuhandetele inimestele sõnas kirikupea, et iga päev toob endaga kaasa üha enam julmusi neis mõttetutes tapatalgutes.

«Sellele ei ole õigustust,» ütles Franciscus ilmselge viitega Venemaale, mis on püüdnud veenda maailma, et sissetung Ukrainasse on olnud vältimatu Ukraina enda kaitsmiseks.

Siiski jättis paavst taas välja ütlemata, et Venemaa on agressor.

Paavstid on tavapäraselt küll mõistnud üldsõnaliselt hukka sõdu ja sõjategevuse kohutavat mõju tsiviilelanikele, sõjardeid nimeliselt nimetamata.

Franciscus kutsus kõiki rahvusvahelise kogukonna osapooli töötama sõja lõpetamise nimel.

«Taas sel nädalal sadasid raketid ja pommid vanurite, laste ja rasedate emade peale,» ütles paavst.

Kirikupea sõnul mõtleb ta miljonite sõjapõgenike peale.

«Ja ma tunnen tohutut valu nende pärast, kel isegi puudub võimalus põgenemiseks,» sõnas ta, lisades, et üle kõige tuleks kaitsetuid elusid austada ja kaitsta, mitte hävitada.

See on prioriteet, mis tuleb enne igasugust strateegiat, sõnas ta enne seda, kui kutsus väljakul olijaid vaikides palvele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles