Täna pärastlõunal kella 14.30 paiku põhjustasid õhutõrjeüksuste poolt allatulistatud Vene raketi jäänused Kiievi lääneserva asuvas Svjatošinski rajoonis plahvatuse ja tulekahju. Lööklaine muutis elamiskõlbmatuks lähedal asuva 10-korruselise maja. Olulisi purustusi said ka naabruses asuvad hooned ning ka hoovi pargitud autod. Inimohvritest seni teateid pole.

Plahvatuses oma autost ilma jäänud Nikolai.
Plahvatuses oma autost ilma jäänud Nikolai. Foto: Erik Prozes

Ühteaegu õnnelik ja õnnetu mees on plahvatuses oma autost ilma jäänud Nikolai. Viiv enne plahvatust oli tal plaan minna sõitma, ent jäi pisut kauemaks tuppa kohmitsema. «Oleks kohe välja läinud, ma siin praegu ei räägiks,» mõtiskleb ta. Autoga on muidugi jama. Samas märgib Nikolai, et on tunne, nagu oleks saatusel temaga karmimad plaanid.

Mehe elukoht on tegelikult Butšas, pealinnast 25 km kaugusele jäävas eeslinnas, milles käib samuti intensiivne sõjategevus ning elada ei ole seal enam võimalik. Nikolai tuli koos naise ja koeraga tuttavate juurde Kiievisse, kus on siiski rahulikum. Ent nüüd said plahvatused ta ka siin kätte. «Auto sai pihta, aga ise olen õnneks elus,» sõnab ta.

Evakueerumine. 
Evakueerumine. Foto: Erik Prozes

Svjatošinski rajoonis jäi vaenlase tule alla ka kolm päeva tagasi, kui Vene vägede lastud lõhkekeha süütas laohoone ning läheduses olnud autod. Tolle rünnaku tagajärjel sai surma vähemalt kaks inimest.

Elanik oma vara kokku korjamas.
Elanik oma vara kokku korjamas. Foto: Erik Prozes

See magalarajoon ei asu sugugi kaugel Irpini eeslinnast, kus on juba pikemat aega toimunud ränk lahingtegevus.

Kohalike hinnangul – mida ei saa loomulikult ametlikuks teateks ega analüüsiks pidada – sihib Vene armee oma rakette üle Svjatošinski Vassõlkivi suunas, sest seal asub Ukraina armee lennuväebaas ning naftabaas, mis sõja alguspäevil juba sai tabamuse.

Vaade kraatrile ja põlenud autodele purustusi saanud kortermaja aknast.
Vaade kraatrile ja põlenud autodele purustusi saanud kortermaja aknast. Foto: Erik Prozes
Kommentaarid
Copy