USA kuulutas Myanmari armee vägivalla rohingjade vastu genotsiidiks

Copy
Rohingjadest põgenikud ootamas abisaadetise laiali jagamist Cox's Bazari laagris Bangladeshis.
Rohingjadest põgenikud ootamas abisaadetise laiali jagamist Cox's Bazari laagris Bangladeshis. Foto: Cathal Mcnaughton / Reuters / Scanpix

USA välisminister Antony Blinken kuulutas esmaspäeval ametlikult, et Myanmari sõjaväe vägivald rohingjade vastu on genotsiid, kuna on tuvastatud selge tahe hävitada moslemiusku rahvusvähemus.

«Olen otsustanud, et birma armee liikmed on pannud toime genotsiidi ja inimsusvastaseid kuritegusid rohingjade vastu,» ütles Blinken.

Kogutud tõendusmaterjalidest nähtub, et «nende massiliste jõleduste taga on selge tahe - tahe hävitada rohingjad tervikuna või osaliselt», ütles minister USA holokaustimuuseumis, kus on näitus pealkirjaga «Birma tee genotsiidile».

Sajad tuhanded rohingja moslemid põgenesid budistliku enamusega Myanmarist pärast 2017. aastal alanud sõjalist mahasurumist, mis on praegu ÜRO Haagi kõrgeimas kohtus genotsiidiuurimise objektiks.

Naaberriigi Bangladeshi põgenikelaagrites on umbes 850 000 rohingjat, kes on andnud teada massitapmistest ja vägistamistest. Veel 600 000 rohingjat on jäänud Myanmari Arakani osariiki, kus laialdane tagakiusamine endiselt kestab.

Blinken ütles juba eelmise aasta detsembris visiidil Malaisiasse, et USA uurib väga aktiivselt, kas rohingjade kohtlemine võib kujutada endast genotsiidi.

«Seda oleks pidanud tegema juba palju varem, kuid ma usun, et USA otsus aitab ICJ (Rahvusvahelise Kohtu) protsessi rohingjade osas kiirendada,» ütles üks rohingja põgenikelaagrist.

USA otsust tervitas ka rohingjast inimõigusaktivist Thin Thin Hlaing.

«Tunnen, nagu oleksime elanud läbi pilkase pimeduse, kuid näeme nüüd valgust, sest nad tunnistavad meie kannatusi,» ütles ta AFP-le.

USA välisministeerium avaldas 2018. aastal raporti, kus kirjeldati äärmuslikku ja laiaulatuslikku vägivalda rohingjade vastu, mille eesmärk näis olevat nii elanikkonna terroriseerimine kui rohingjade minema ajamine.

«Ma ei unusta iial valusaid lugusid, mida kuulsin 2017. aastal rohingja kogukonna liikmete käest Birmas ja Bangladeshis, lugusid vägivallast ja inimsusevastastest kuritegudest,» säutsus Oregoni osariiki esindav senaator Jeff Merkley pühapäeval Twitteris.

«Rõõm on näha valitsust astumas kauaoodatud sammu selle jõhkra režiimi vastutusele võtmiseks,» ütles ta otsuse kohta.

Genotsiidina määratlemine, mis ÜRO definitsiooni järgi tähendab kavatsust rahvuslikku, etnilist, rassilist või usulist gruppi täielikult või osaliselt hävitada, võib kaasa tuua uusi sanktsioone ja piiranguid Myanmari huntavalitsusele, märkis New York Times.

USA on kehtestanud Myanmari juhtidele sanktsioonid ja piiras relvastuse müüki riigi sõjaväele rohingjade vastase vägivalla tõttu juba enne mullust riigipööret.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles