Tsihhanovskaja: Venemaa on Valgevene okupeerinud, kuid lihtrahvas toetab ukrainlasi

BNS
Copy
Valgevene opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja.
Valgevene opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja. Foto: Justin Tallis / AFP / Scanpix

Venemaa on Valgevene sisuliselt okupeerinud, kuid riigi lihtrahvas toetab ukrainlasi nende sõjas Moskva vastu, ütles esmaspäeval Valgevene opositsioonijuht Svjatlana Tsihhanovskaja.

«Aastal 2022 on meie riik de facto sõjalise okupatsiooni all. Kui Ukraina langeb, ei ole Valgevenel Vene impeeriumis muud tulevikku peale orjuse, ja pole rahulikku tulevikku ka Euroopal,» ütles ta Leedu seimis Kalinowski foorumil.

Valgevene lihtinimesed toetavad Ukrainat viimase võitluses Vene invasiooni vastu nii kuis saavad, rääkis ta.

«Küberpartisanid on tõkestanud Vene transpordi läbi raudteesüsteemide häkkimise. Kodanikud, sageli kõigest teismelised, annavad teada Vene vägede positsioonidest ja liikumisest Valgevenes. (...) Meie tõelised kangelased, Valgevene raudteelased, lõid vaid kaks päeva tagasi Valgevene-Ukraina raudteeühenduse täiesti rivist välja, nii et Vene varustust ei saanud Ukrainasse vedada,» märkis Tsihhanovskaja, lisades, et valgevenelased teevad nõnda vanglaohust hoolimata.

Endine presidendikandidaat, kes kodumaalt valimiste järel põgenema oli sunnitud, ütles, et sündmused Ukrainas on maailmale äratuskellaks.

«Peamine õppetund, mida siit õppima peame, on see, et diktaatoreid ei saa ümberõpetada ja kindlasti mitte rahuldada. Türann Lukašenko naudib oma isiklikku puutumatust ja uskuge mind, ta proovib teid taas lollitada ja rahusobitajat teeselda,» ütles Tsihhanovskaja.

Konverentsil võttis sõna ka USA presidendi Joe Bideni endine julgeolekunõunik ja Washingtoni nüüdne suursaadik OSCE-s Michael Carpenter, kes ütles, et vaba maailm peab ulatama abikäe nii Ukrainale kui Valgevenele.

Ühendriigid on osutanud Ukrainale humanitaarabi ja relvastust ning plaanib karmistada ka sanktsioone Venemaale ja Valgevenele.

«Jätkame surve avaldamist türannile Minskis, jätkame kõigi poliitvangide vabastamise nõudmist, ja jätkame nõudmisi, dokumenteerimist ja toimikute koostamist kõigi suhtes, kes Valgevenes kodanikke piinavad,» lausus ta.

Leedu seimi spiikri Viktorija Čmilytė-Nielseni sõnul otsustatakse Ukrainas praegu Euroopa tulevikku ja riigi toetamiseks on palju viise, kuid esmane peaks olema lennukeelutsooni kehtestamine.

Samuti ütles ta, et Ukrainale tuleks anda võimalikult kiiresti EL-i kandidaatriigi staatus ja unustada ei tohiks ka Valgevene, Gruusia, Moldova ja Armeenia toetamist ning uue ambitsioonika poliitilise kava koostamist neile riikidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles