Tšehhi prokurörid esitasid ekspeaminister Babišile süüdistuse kelmuses

Copy
Tšehhi ekspeaminister Andrej Babiš.
Tšehhi ekspeaminister Andrej Babiš. Foto: Bernadett Szabo / Reuters / Scanpix

Tšehhi prokurörid teatasid esmaspäeval, et esitasid endisele peaministrile Andrej Babišile süüdistused seoses Euroopa Liidu subsiidiumiga seotud kelmusega, mis puudutab tema farmi pealinna Praha lähistel.

Politsei kohaselt kirjutas Babiš oma Kurepesa farmi välja talle kuuluvast toiduainete, kemikaalide ja meediaga tegelevast holding-firmast Agrofert aastal 2007, et seeläbi vastata Euroopa Liidu toetusele väikefirmadele suurusjärgus kaks miljonit eurot.

Praeguseks 67-aastane miljardär ja tsentristliku liikumise ANO populistlik esimees on Tšehhi rikkuselt viies inimene, selgub ajakirja Forbes rikaste edetabelist.

Politsei esitas Babišile ja tema abile Jana Majerovále süüdistuse vahetult enne seda, kui temast sai 2017. aastal peaminister. Babiš on korduvalt eitanud igasugust süüd, nimetades süüdistusi poliitilisteks.

«Riigiprokurör... esitas süüdistuse kahele inimesele juhtumis, mida meedia nimetab Kurepesa juhtumiks,» ütles Praha prokuratuuri pressiesindaja Aleš Cimbala avalduses.

Üks kahtlustatavatest pani toime toetuse väljapetmisega seotud kuriteo ning teine oli kaasosaline, lisas ta.

Babiš ütles uudisteagentuurile CTK, et ta ei ole iialgi pannud toime ühtegi kuritegu, ei minevikus ega ka poliitilises elus. «Ja ma kavatsen seda kohtus tõestada.»

Babiš kaotas oma koha mullustel valimistel, millel saatis edu viiest erakonnast koosnevat paremtsentristlikku koalitsiooni, mida juhib praegune peaminister Petr Fiala.

Babiš jätkas seejärel rahvasaadikuna, kuid märtsi esimeses pooles võttis parlament talt saadikupuutumatuse, mille järel oli prokuröridel võimalik talle süüdistus esitada.

Politsei kutsus Babišile süüdistusi esitama juba 2019. aastal, ent toona ütles prokurör, et kahtlustustel pole alust ning lõpetas asja.

Seejärel leidis riigi peaprokurör, et prokuröri otsuses oli tehtud vigu ning taasavas juhtumi hiljem tol aastal.

Suure tõenäosusega kavatseb Babiš kandideerida järgmisel aastal peetavatel presidendivalimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles