Jaapan protesteeris Venemaa otsuse vastu rahukõneluste peatamisest

BNS
Copy
Fumio Kishida
Fumio Kishida Foto: PRAKASH SINGH / AFP/Scanpix

Jaapan teatas teisipäeval, et protesteerib jõuliselt Venemaa otsuste vastu katkestada läbirääkimised Teise maailmasõja rahulepingu üle.

Venemaa välisministeerium teatas päev varem vastumeetmetest Jaapanile seoses Tokyo otsustega rakendada Moskvale Ukrainasse sissetungi eest sanktsioone. Venemaa teadaande kohaselt loobutakse muu hulgas kõnelustest rahulepingu üle.

«Viimane olukord tekkis Venemaa agressiooni tagajärjel Ukraina vastu ning Venemaa katse nihutada küsimus Jaapani-Vene suhetele on äärmiselt põhjendamatu ja absoluutselt vastuvõetamatu,» ütles peaminister Fumio Kishida parlamendis.

Jaapan tegutses koos teiste G7 riikidega ja kehtestas Moskva suhtes mitmed sanktsioonid, mille seas finantsinstitutsioonidele ja kiipide tarnimisele.

«Rahulepingu arutamisest loobutakse, sest võimatu on arutada kahepoolsete suhete alusdokumenti riigiga, mis on võtnud avalikult vaenuliku positsiooni ja püüab tekitada kahju meie riigi huvidele,» teatati Venemaa vastavasisulises avalduses.

Samuti loobub Venemaa dialoogist Jaapaniga ühise majandustegevuse loomise üle Lõuna-Kuriili saartel. Tühistatakse ka neil saartel kunagi elanud jaapanlaste võimalus külastada oma kunagisi kodupaiku viisavabalt.

Venemaa blokeerib ka Jaapani staatuse pikendamise Musta mere majanduskoostöö organisatsiooni partnerina.

«Kogu vastutus kahju eest meie kahepoolsetele suhetele ja Jaapani enda huvidele lasub Tokyol,» lisas Vene välisministeerium. Ministeerium süüdistas Jaapanit ühtlasi teadlikult Vene-vastase kursi valimises.

Vene president Vladimir Putin ja Shinzo Abe, kes astus Jaapani peaministri ametist tagasi 2020. aastal, kohtusid mitmeid kordi, et püüda lahendada pikaajalist territoriaalvaidlust.

Jaapan nimetab vaidlusaluseid saari oma Põhjaterritooriumiks ja Venemaa Lõuna-Kuriilideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles