Afganistani tüdrukud naasevad pärast Talibani keelu lõppu keskkooli

Copy
Kaks tüdrukut õppimas oma kodus Kandaharis, kuna Taliban keelas seni tüdrukutel keskkoolis käia.
Kaks tüdrukut õppimas oma kodus Kandaharis, kuna Taliban keelas seni tüdrukutel keskkoolis käia. Foto: JAVED TANVEER / AFP / SCANPIX

Kümned tuhanded tüdrukud naasevad kolmapäeval üle kogu Afganistani keskkoolidesse pärast seda, kui mullu augustis võimu haaranud ja naiste haridusele karmid piirangud kehtestanud islamiliikumine Taliban keeldu leevendas.

Kõik koolid olid koroonapandeemia tõttu suletud, kui Taliban võimu haaras. Ainult poistel ja noorematel tüdrukutel lubati kaks kuud hiljem kooli naasta.

Rahvusvaheline kogukond muutis kõigi õiguse haridusele võtmetähtsusega küsimuseks läbirääkimistel abi ja tunnustamise üle. Mitu riiki ja organisatsiooni pakkus võimalust maksta ise õpetajatele palka.

Talibani režiimi haridusministeerium teatas teisipäeval, et kolmapäeval taasavatakse koolid mitmes provintsis ja pealinnas Kabulis, kuid riigi lõunaosas Kandahari provintsis, mis on Talibani vaimne keskus, tehakse seda alles järgmisel kuul. Otsust ei põhjendatud.

Ministeerium väitis, et koolida taasavamine on olnud kogu aeg valitsuse eesmärk, ning kinnitas, et Taliban ei allu survele.

«Me ei taasava koole selleks, et rõõmustada rahvusvahelist kogukonda, samuti mitte selleks, et saada maailmalt tunnustust,» ütles ministeeriumi kõneisik Aziz Ahmad Rayan. «Me teeme seda osana meie vastutusest anda haridust meie õpilastele.»

Taliban on varem öelnud, et 12-19 aasta vanused tüdrukud peavad olema koolides poistest eraldatud ning et koolid peavad tegutsema islamipõhimõtteid järgides.

Haridusministeerium möönis, et võimud on silmitsi õpetajate nappusega, kuna paljud pagesid Talibani võimuletuleku järel riigist.

«Me vajame tuhandeid õpetajaid ning selle probleemi lahendamiseks püüame värvata ajutiselt uusi õpetajaid,» ütles ministeeriumi kõneisik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles