Euroopa Komisjon suunas ACTA Euroopa Kohtusse

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ACTA-vastane meeleavaldus Riias 13. veebruaril.
ACTA-vastane meeleavaldus Riias 13. veebruaril. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon teatas täna, et on palunud ELi kõrgeimal kohtuorganil anda hinnang, kas vastuoluline võltsimisvastane lepe ACTA on ühenduse põhimõtetega kooskõlas.

Komisjon palub Euroopa Kohtul selgitada, kas ACTA ja selle rakendamine on täielikult kooskõlas sõna- ja internetivabadusega, vahendas AFP Euroopa Komisjoni avaldust.

Kuigi võltsimisvastase leppe on USA, Jaapani ja Kanada kõrval allkirjastanud juba 22 ELi liiget, on mitu riiki, eeskätt Ida-Euroopas, ähvardanud seda mitte ratifitseerida seoses kahtlustega, et see piirab internetivabadust. Allakirjutanutest on ACTA-le pidurid pannud Bulgaaria, Tšehhi, Saksamaa, Läti, Leedu, Poola ja Rumeenia.

Komisjon on seni kaitsnud ACTAt süüdistuste eest, et leppega kaasneb nõiajaht eraisikute vastu, kes ebaseaduslikult internetist materjali alla laevad.

«Lubage mul väga selgelt öelda: jagan inimeste muret nende põhivabaduste... eriti internetivabaduse pärast,» ütles ELi kaubandusvolinik Karel De Gucht täna ajakirjanikele. «See debatt peab põhinema faktidel ning mitte väärinfol ja kuulujuttudel, mis on viimastel nädalatel sotsiaalmeedias ja blogides domineerinud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles