Soul: Põhja-Korea katsetas mandritevahelist ballistilist raketti

Copy
Lõunakorealased jälgivad raudteejaama teleekraanilt Pyongyangi järjekordset raketikatsetust.
Lõunakorealased jälgivad raudteejaama teleekraanilt Pyongyangi järjekordset raketikatsetust. Foto: JUNG YEON-JE/AFP/Scanpix

Põhja-Korea tulistas täna välja mandritevahelise ballistilise raketi (ICBM), ütles Lõuna-Korea president Moon Jae-in viitega esimesele korrale pärast 2017. aastat, mil Pyongyang on sedavõrd võimsat relva katsetanud.

ICBM-i väljatulistamine on üks kümmekonnast relvakatsetusest, mida Pyongyang on sel aastal korraldanud. Sellega rikkus Põhja-Korea autoritaarne liider Kim Jong-un ka rahvusvahelisele kogukonnale antud lubadust peatada mandritevaheliste ballistiliste rakettide testimine.

«See kujutab endast tõsist ohtu Korea poolsaarele, kogu piirkonnale ja rahvusvahelisele üldsusele,» ütles ta, lisades, et tegemist on ühtlasi ka ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonide «selge rikkumisega», märkis Moon.

Jaapani kaitseminister Makoto Oniki ütles varem neljapäeval, et rakett kukkus pärastlõunal saareriigi põhjarannikust lääne pool erimajandustsoonis merre.

«Meie hetkeanalüüs viitab sellele, et ballistiline rakett lendas 71 minutit ning umbes kell 15.44 (Eesti aja järgi hommikul kell 8.44) kukkus vette Jaapani erimajandustsoonis Jaapani meres, Hokkaido saare Oshima poolsaarest umbes 150 kilomeetri kaugusel läänes,» sõnas Oniki.

«Arvestades, et ballistiline rakett lendas sedapuhku kõrgusel rohkem kui 6000 kilomeetrit, mis on palju kõrgemal kui Hwasong-15 ICBM, mis tulistati välja 2017. aasta novembris, siis tänane on usutavasti uus ICBM,» lisas minister.

Ta märkis, et ministeeriumi ei ole laekunud ühtegi teadet kahjustustest laevadele või lennukitele, kuid nimetas raketikatsetust «tõsiseks ohuks» Jaapani julgeolekule.

«Ajal, mil maailm tegeleb Venemaa sissetungiga Ukrainasse, liigub Põhja-Korea jõudsalt edasi oma katsetustega, mis ühepoolselt süvendavad provokatsioone rahvusvahelise kogukonna vastu, mis on täiesti andestamatu,» ütles Oniki.

Pyongyang järgis mandritevaheliste ballistiliste rakettide ja tuumarelvade katsetamise moratooriumi alates ajast, kui Kim alustas 2018. aastal kõrgetasemelist diplomaatiat USA toonase presidendi Donald Trumpiga.

Läbirääkimised hiljem nurjusid ja diplomaatia on sestsaadik hääbunud, hoolimata praeguse presidendi Joe Bideni administratsiooni püüdlustest pakkuda uusi kõnelusi.

Pyongyang hakkas jaanuaris vihjama, et võib moratooriumi tühistada, ning on aasta alguses läbi viinud rekordarvu relvakatsetusi, tulistades muu hulgas välja hüperhelikiirusega ja keskmaa ballistilisi rakette.

Läinud nädalal teatas Lõuna-Korea sõjavägi, et Põhja-Korea tulistas välja arvatava ballistilise raketi, kuid näis, et katsetus ebaõnnestus ja rakett plahvatas õhus pealinna kohal.

Analüütikud väidavad, et tegemist oli Pyongyangi suurima raketiga Hwasong 17, mille lennukaugus peaks olema 15 000 kilomeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles