London kehtestas sanktsioonid veel 59 Vene firmale ja eraisikule

Copy
Venemaa sissetungi vastane meeleavaldus Ühendkuningriigis Londonis 20. märts 2022.
Venemaa sissetungi vastane meeleavaldus Ühendkuningriigis Londonis 20. märts 2022. Foto: Tayfun Salci/ZUMA Press Wire/Scanpix

Suurbritannia kehtestas neljapäeval sanktsioonid veel 59 Venemaa eraisikule ja ettevõttele, sealhulgas erasõjafirmale Wagner, et seeläbi karistada täiendavalt Moskvat sissetungi ja laastava sõjategevuse eest Ukrainas.

Valitsuse kohaselt on varade külmutamise nimekirjas 33 eraisikut ja 26 ettevõtet, aga ka kuus muud ühendust, mis on seotud Valgevene režiimiga.

London on sellega koos viimastel nädalatel kehtestanud sanktsioonid enam kui tuhande Venemaa ja Valgevene kodaniku ja ettevõtte vastu.

Uues nimekirjas on naftamagnaat Jevgeni Švidler, Tinkoff panga asutaja Oleg Tinkov, Sberbanga tegevjuht German Gref ning välisminister Sergei Lavrovi kasutütar Polina Kovaljova.

Ukraina linna Melitopoli Moskvast pukki upitatud linnapea Galina Daniltšenko on esimene Londoni sanktsioonide nimekirja liidetud isik, kes teeb hetkel koostööd Vene väega Ukrainas.

Suurbritannia võttis sihikule veel kuus panka, aga ka Venemaa Raudtee, kaitsealase ettevõtte Kronštadt, mis on Vene droonide peamine tootja, ning teemandihiiu Alrosa, selgub välisministeeriumi teatest.

Sanktsioonide nimekirjas on ka Vene palgasõdureid koondav erasõjafirma Wagner Grupp, mis on olnud alates 2014. aastast aktiivne ja osalenud Kremli teisteski konfliktikolletes ning millele andis väidetavalt isiklikult Vene president Vladimir Putin korralduse mõrvata Ukraina riigipea Volodõmõr Zelenskõi.

«Need oligarhid, ettevõtted ja palgatud kõrilõikajad on kaasosalised süütute tsiviilisikute tapmises ning on õige, et nad peavad selle eest maksma,» ütles välisminister Liz Truss avalduses.

Tema sõnul ei tohiks Putinil olla illusioone, et liitlased on ühtsed ning jätkavad Venemaa survestamist eesmärgiga tagada Moskva kaotus Ukrainas.

Kõigi sanktsioneeritute varad külmutatakse, samuti ei tohi ükski Suurbritannia kodanik ega ettevõte teha nendega äri. Eraisikutele kehtestatakse ka reisikeeld, mis tähendab, et nad ei saa Suurbritanniasse sisse ega sealt ka välja sõita.

Viimatised meetmed kergitavad Briti sanktsioonide nimekirjas olevate pankade varade kogumahtu kõikjal maailmas umbes 500 miljardile naelale (600 miljardile eurole), seisis avalduses. Lisaks on oligarhide ja pereliikmete külmutatud varade kogumaht enam kui 150 miljardit naela (180 miljardit eurot).

Lääneriikide liitlased arutavad neljapäeval Brüsselis erakorralistel NATO, G7 ja Euroopa Liidu kriisitippkohtumistel uusi sanktsioone ning täpseid viise, millega aidata Ukrainat võitluses Venemaa agressiooni vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles